Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα δεν είναι ακόμα ικανό να παίξει τον ρόλο του μπροστάρη.

Αν θέλουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αν επιθυμούμε να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα, αν στοχεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, ας κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Με ωμή ειλικρίνεια εμείς οι πολίτες να διαγνώσουμε τις παθογένειες και να επιλέξουμε τις θεραπείες, οι οποίες δεν μπορεί να είναι άλλες από τις ριζικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς, μακριά από ιδεολογικούς και πολιτικούς παραμορφωτικούς φακούς, να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις λύσεις και να τις επιβάλουμε στους πολιτικούς.
Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα δεν είναι ακόμα ικανό να παίξει τον ρόλο του μπροστάρη, του πρωτεργάτη, του εμπνευστή οράματος. Είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό παγιδευμένο στις λογικές (αλλά και στους παραλογισμούς) του παρελθόντος, με κυρίαρχο τον λαϊκισμό. Δυστυχώς η μεγαλύτερη αιτία της παρούσας συμφοράς είναι εδώ, παρούσα, ακμαία σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, που αρχίζει από την άκριτη υιοθέτηση όλων των αιτημάτων, συνεχίζεται με την προβολή και καταλήγει στη με κάθε μέσο διεκδίκηση από τα κόμματα, με την προσμονή στο τέλος να μετουσιωθούν σε ψηφαλάκια στην κάλπη, πολιτική επιρροή και ισχύ, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι σαθρές, σε ένα σαθρό έδαφος και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
Εμείς οι πολίτες καλούμαστε να αποστρέψουμε το πρόσωπο από τον επικίνδυνο λαϊκισμό, σε όποιο τμήμα του πολιτικού φάσματος τον συναντούμε και όποιο πρόσωπο κι αν τον εκφράζει. Θα ήταν πολύ πιο γόνιμο, αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο αν όχι μόνο αποστρέφαμε το πρόσωπο, αλλά τιμωρούσαμε κιόλας πολιτικά τους λαϊκιστές.