Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Κομπογιαννίτικες πρακτικές


Aκουγα προχθές έναν αγρότη στην τηλεόραση να αναφέρεται στις οικονομικές παρενέργειες των μέτρων που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος. Είπε πως από τα 20.000 ευρώ που είναι το ετήσιο εισόδημά του θα του μένουν, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργού Εργασίας, μόλις 350, το πολύ 400 ευρώ τον μήνα, για να συντηρήσει την οικογένειά του και να σπουδάσει τα παιδιά του. Στην ίδια ή ανάλογη θέση βρίσκονται και όλοι οι αγρότες που καλούνται ξαφνικά να εγκαταλείψουν τον φορολογικό παράδεισο στον οποίο είχαν καλομάθει, εδώ που τα λέμε, και, αντ’ αυτού, να βυθιστούν στη φορολογική κόλαση.
Και παράλληλα ακούω και διαβάζω και τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες των ελευθέρων επαγγελματιών που οι εισφορές τους στον ΟΑΕΕ εκτοξεύονται σε δυσπρόσιτα ύψη, διότι μόνο έτσι λένε οι μαθηματικοί υπολογισμοί του Κατρούγκαλου και των συνεργατών του θα σωθεί το Ταμείο και θα συνεχιστεί η καταβολή συντάξεων. Και στην περίπτωσή τους η λογική των κυβερνώντων λέει πως το μεγαλύτερο κομμάτι των όποιων ετήσιων αποδοχών τους θα καταβάλλεται σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και πάει λέγοντας.
Τι θα συμβεί έτσι και ψηφιστούν οι σχετικές ρυθμίσεις, τα έχουμε ξαναπεί. Οπως για παράδειγμα ότι φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή θα καταγράψουν απλησίαστα ρεκόρ. Αλλά εκείνο για το οποίο δεν έχουμε πει λέξη είναι η ανεξήγητη αισιοδοξία ότι τέτοιου είδους οικονομικοί στραγγαλισμοί θα αυξήσουν τα έσοδα των Ταμείων, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα φέσια θα αυξηθούν.
Δεν ξέρω πώς καθορίζουν τις οικονομικές προτεραιότητές τους οι κυβερνώντες, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος πως ο αγρότης που θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά στην αντικειμενική αδυναμία να τα βγάλει πέρα με 350 ευρώ τον μήνα μάλλον θα προτιμήσει να φεσώσει την Εφορία και τον ΟΓΑ, παρά να πεινάσει το σπίτι του. Κι όσο για τον ελεύθερο επαγγελματία, εκεί είναι που τα έσοδα του Ταμείου θα πιάσουν πάτο. Κατά ποία λογική εκείνος που δεν έχει να δώσει τις σημερινές εισφορές θα βρει για να δώσει τις αυξημένες αυριανές; Και πόσοι άραγε απ’ αυτούς που σήμερα τα κουτσοβολεύουν δεν θα διαπιστώσουν αύριο ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Κατρούγκαλου και τελικά θα μπουν κι αυτοί, θέλοντας και μη, στη μαύρη λίστα του ΟΑΕΕ;
Κομπογιαννίτικες ασκήσεις αριθμητικής και υπεραισιοδοξίας.