Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Πρόκειται για αριστοτέχνες!

Είναι, πράγματι, αξιοθαύμαστο το σημερινό κυβερνητικό σχήμα και ειδικά οι δυο επικεφαλής του για τις παρατάσεις, που κάθε φορά αποσπούν μόνοι τους ή με πρόθυμους συμμάχους και εξωτερική βοήθεια. Ιδιαίτερα για τις μεθόδους και τα δρομολόγια που εφευρίσκουν. Πρόκειται για αριστοτέχνες!
Εχουν άδικο όσοι δεν αναγνωρίζουν την ικανότητα επιβίωσης της κυβέρνησης εν μέσω των ερειπίων που η ίδια προκαλεί. Αρμόζει να μιλούν όλοι για πολιτικό θαύμα (χωρίς εισαγωγικά) και σύγχρονους θαυματοποιούς. Αυτές οι «επιτυχίες», όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι. Τραγωδία για τα κυβερνητικά κόμματα και τις ηγετικές ομάδες τους. Οσο κατορθώνουν και παραμένουν στην εξουσία διά των αναβολών, τόσο περισσότερο φθείρονται και απαξιώνονται εξαιτίας των πολιτικών που είναι καταδικασμένες να εφαρμόζουν.
Βαθαίνουν, ταυτοχρόνως, τη χρεοκοπία του πολιτικού και κομματικού συστήματος στο σύνολό του. Καταναλώνουν και προεξοφλούν κάθε δυνατότητα για μια «αναγέννησή του», με την αλλαγή ονοματεπώνυμων, κομματικών συμβόλων και άλλων συναφών, όπως σχεδιάζουν τα σημερινά κομματικά επιτελεία.
Αν η τραγωδία περιοριζόταν σ' αυτά μόνο, μάλλον, η κατάσταση δεν θα ήταν δραματική. Μαζί τους, όμως, τραβούν προς τον βυθό κάθε άλλη εναλλακτική λύση. Για να μη μιλήσουμε για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, που τείνουν να γίνουν αγαθά εν ανεπαρκεία. Αν ήδη δεν έχει συμβεί αυτό και είναι, πια, ζήτημα αν οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ αυτού.