Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Η στάση αναμονής των πολιτών και η ανέλπιστη ανοχή τους δεν μπορεί να κρατήσει επ΄ αόριστον ..


Aπό τον περασμένο Ιούνιο που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση πέρασαν μόλις εννέα μήνες αλλά πολιτικά ο χρόνος μοιάζει με αιώνα καθώς άλλαξαν τόσα πολλά και κυρίως ανετράπησαν βεβαιότητες δεκαετιών σε όλα τα μέτωπα. Αν κάτι αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους, είναι το γεγονός ότι η τρικομματικής στήριξης κυβέρνηση υπάρχει και σήμερα, ενδεχομένως ισχυρότερη από ό,τι ξεκίνησε. Ακόμη και ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών αυτής της ιδιότυπης συμμαχίας, που σε άλλες εποχές θα ήταν απλώς αδιανόητη, δεν φαντάζονταν και σίγουρα δεν πίστευαν το εγχείρημα όταν ξεκίνησε.
Σήμερα η κυβερνητική σταθερότητα μοιάζει εφικτή παρά τις καθημερινές εντάσεις και αρρυθμίες που παρατηρούνται, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιώσει την ύπαρξή της τώρα και στο μέλλον. Αναγνωρίζοντας το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν, πολλοί υπουργοί μοιάζει να μην έχουν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες των καιρών. Για αρκετούς εξ αυτών μάλιστα είναι δύσκολο να... ανακαλύψει κανείς τι ακριβώς κάνουν πέραν των απαντήσεων που δίνουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ είναι αισθητή η απουσία τους από τη δημόσια στήριξη του κυβερνητικού έργου. Ακόμη χειρότερα, παρατηρείται το φαινόμενο στελέχη της κυβέρνησης να παριστάνουν τους... αντιστασιακούς σε ζητήματα πρώτης γραμμής για την επιβίωση της χώρας, φλερτάροντας επικίνδυνα με τον λαϊκισμό.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υπό την παρούσα σύνθεσή της έχει αξιολογηθεί και κριθεί επαρκώς ώστε να πλησιάζει η ώρα των αλλαγών για να αποκτήσει έναν καλύτερο βηματισμό ως σύνολο αλλά και για να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα κρίσιμες επιλογές για τον τόπο. Η στάση αναμονής των πολιτών και η ανέλπιστη ανοχή τους δεν μπορεί να κρατήσει επ΄ αόριστον και αν δεν γίνουν τάχιστα βήματα που θα επαναφέρουν προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, όλα μπορεί να χαθούν. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσουν το συντομότερο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις πριν χαθεί η ευκαιρία που με μισή καρδιά έχουν δώσει οι πολίτες.