Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Τι δεν κάναμε έως τώρα και αν θα κάνουμε από δω και πέρα όσα πρέπει.

Τι δεν κάναμε έως τώρα και αν θα κάνουμε από δω και πέρα όσα πρέπει.
Να μην τα ξαναλέμε. Δεν ήταν ιδανικό το Μνημόνιο. Αλλά μήπως το τηρήσαμε; Αλλα υποσχόμασταν και άλλα κάναμε. Ή μάλλον τα μόνα που κάναμε ήταν να κόβουμε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα. Τίποτα άλλο. Για τη φοροδιαφυγή μας φώναζαν οι ξένοι, αλλά ούτε που την αγγίξαμε. Κάτι πάει να γίνει τώρα τελευταία, αλλά, μέχρι να δούμε οριστικά και τελεσίδικα πράγματα, καλό είναι να μη θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.
Θα την πάρουμε, λοιπόν, τη δόση, θα μας παραχωρηθούν και κάποιες διευκολύνσεις, αλλά μετά; Αυτό είναι το ζητούμενο. Θα την αξιοποιήσουμε την ευκαιρία ή θα ξανακάνουμε τα ίδια με τις προηγούμενες φορές; Θα καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν είναι οι ξένοι εκείνοι που θα λύσουν τα προβλήματά μας, αλλά αυτό είναι δική μας υποχρέωση και ευθύνη;
Για να το πούμε πιο απλά, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, έχουμε κάποιο σχέδιο ή θα επιδοθούμε για μια ακόμη φορά στους αυτοσχεδιασμούς που, κατά κανόνα, χαρακτηρίζουν την ελληνική πολιτική πρακτική; Σ' αυτό τον προβληματισμό δεν μπορεί ν' απαντήσει κανένας ξένος. Οι δικοί μας πολιτικοί -κυβερνώντες και μη- είναι που μας χρωστάνε μια απάντηση. Αλλά σοβαρή απάντηση, βασισμένη στα πραγματικά δεδομένα της εποχής μας, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και όχι τις γνωστές μεγαλοστομίες περί οικονομικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που όλα τα λύνουν και όλα τα θεραπεύουν με κονδύλια που δεν υπάρχουν και επενδύσεις που δεν γίνονται.