Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Χρειάζεται κοινή πολιτική στάση.

Ευθύνες για την «ανοχή» στο παρελθόν υπάρχουν. Ευθύνες για «παραμορφωτικές» εξισώσεις επίσης. Αλλά να μη χάνουμε το «κύριο». Και το λέμε αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το λάθος να τα βάζει όλα στο ίδιο «μπλέντερ». Χωρίς ιεραρχήσεις και διαφοροποιήσεις, στο όνομα της κομματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια λανθασμένη αντικειμενική υποτίμηση του θέματος ΧΑ και καθιστά ακόμα πιο ακατανόητο το σύνθημα «εκλογές τώρα». Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι μια γρήγορη, μεθοδική, δίκαιη και αποτελεσματική εκκαθάριση της υπονομευτικής για τη Δημοκρατία ναζιστικής τρομοκρατίας.
Και βέβαια η αντιμετώπιση των εγκληματικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Συντάγματός μας και με όρους «δίκαιης δίκης». Αλλο όμως αυτό και άλλο «συνταγματικές ερμηνείες» που παροπλίζουν τη Δημοκρατία ή διευκολύνουν αυτούς που επιδιώκουν την κατάλυσή της.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της ΧΑ (ακόμα και «αναγκαστική» για τη ΝΔ) δεν θα 'πρεπε να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων. Χρειάζεται κοινή πολιτική στάση.
Προφανώς το «φαινόμενο» της ΧΑ είναι πολυπαραγοντικό. Η ανεργία, η φτώχεια, οι ευθύνες για την «κρίση» του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος της χώρας κ.λπ. αποτελούν σοβαρό μέρος των αιτιών.
Είναι προτεραιότητα φυσικά η αντιμετώπιση των αιτιών αυτών, χωρίς όμως να «μπλέκονται» ή να δίνουν «συγχωροχάρτι» στη ναζιστική εγκληματική δραστηριότητα, έστω και έμμεσα.