Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: η μία να μην αποκτήσεις ποτέ αυτά που επιδιώκεις και η άλλη να τα αποκτήσεις.


Εχει κυβερνητική προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σαν την ερώτηση: υπάρχει νερό στον Αρη; Μπορεί και να υπάρχει. Αλλά το μυστήριο γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αν θα γίνει πρωθυπουργός. Είναι τι θα κάνει αν φτάσει ώς εκεί. Επ' αυτού προστίθενται διαρκώς ενδείξεις ότι δεν ξέρει - ίσως και δεν θέλει να ξέρει.
Τότε γιατί ζητάει επιμόνως εκλογές; Μπορεί να τις ζητάει ακριβώς για να μη γίνουν - παλιό το κόλπο. Αλλά μπορεί και να εφαρμόζει απλώς τον κανόνα του ποδηλάτου: αν σταματήσεις θα πέσεις. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το ίδιο το αίτημά του τον παγιδεύει. Οταν ένα κόμμα ζητάει εκλογές πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί και να κυβερνήσει. Δηλαδή να προβάλλει κυβερνητικό πρόγραμμα - στα χαρτιά προς το παρόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, συντάκτες ομιλιών που βρίσκουν «πιασάρικες» ατάκες, ούριο άνεμο στα πανιά του λόγω Μνημονίου και επιπλέον πολλούς και χρήσιμους αντιπάλους - από τον Πάγκαλο μέχρι τον Κεδίκογλου. Δεν δείχνει όμως να έχει το σημαντικότερο γι' αυτές τις περιπτώσεις: ιδέα τι κάνει κάποιος όταν κυβερνάει.
Δεν έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά δεν μπορεί και να καταρτίσει. Εκτός αν εννοεί πρόγραμμα τα κείμενα που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι. Ή τη θεωρία των δύο νόμων σε ένα βράδυ: με τον ένα θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα εξαερώσει τα δάνεια και με τον άλλον θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις. Αν είναι έτσι... εδώ ήρθαμε.
Δεν μπορεί να εκπονήσει πρόγραμμα γιατί με τις απολύτως αντίθετες πολιτικές γραμμές στο εσωτερικό του, ακόμη και η απόπειρα θα έκανε το μαγαζί της Κουμουνδούρου καλοκαιρινό. Στο πρόγραμμα ένα κι ένα κάνουν δύο - δεν μπορεί να κάνουν όσα θέλει η κάθε συνιστώσα. Ή ο Δραγασάκης με τον Σταθάκη ξέρουν τι λένε ή ο Λαφαζάνης.

Οσο δεν υπάρχει πρόγραμμα, οι δύο γραμμές συμβιώνουν. Αλλά αν οι θεωρίες τους μετατραπούν σε μέτρα κυβερνητικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πυροτέχνημα. Δεν μπορείς να πας σε εκλογές με προοπτική και να μείνεις στην ευρωζώνη και... να φύγεις! Πολύ περισσότερο δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο, αν γίνεις κυβέρνηση.
Το καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ποσοστά της θερινής κάλπης παραμένουν και στις χειμερινές δημοσκοπήσεις. Το κακό για τον Αλέξη είναι ότι η μοίρα μπορεί να τον οδηγεί σε αυτό που έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: η μία να μην αποκτήσεις ποτέ αυτά που επιδιώκεις και η άλλη να τα αποκτήσεις»!
Αναδημοσίευση...