Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Τα μέτρα για τους αγρότες


Το γνωρίζουν, ασφαλώς, στην κυβέρνηση ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συνεπάγονται βαρύ πολιτικό κόστος και εύλογα αναζητούν τρόπους να το μειώσουν. Κι αν στις περιπτώσεις των συνταξιούχων και των μισθωτών είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο, στην περίπτωση των αγροτών κάποιες δυνατότητες υπάρχουν. Λογικά αναμένεται ότι οι κυβερνώντες θα τις εξαντλήσουν. Ή έστω θα προσπαθήσουν.
Βασική επιδίωξή τους θα είναι η προστασία των νέων αγροτών καθώς και όσων έχουν ως αποκλειστικό ή έστω και βασικό το αγροτικό επάγγελμα. Είναι σωστός και επιβεβλημένος ο διαχωρισμός τους από εκείνους για τους οποίους οι αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν συμπληρωματική πηγή εισοδήματος και απόλυτα θεμιτή η εξάντληση της όποιας κρατικής φροντίδας υπέρ των επαγγελματιών αγροτών.
Ωστόσο, εκείνο που θα κρίνει το κυβερνητικό εγχείρημα είναι το μέγεθος αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων και αν και σε ποιο βαθμό θα θεωρηθούν από τους άμεσα ενδιαφερομένους ικανά να αναπληρώσουν τις απώλειες που οπωσδήποτε θα έχουν από τη σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που τους περιμένει.
΄Η ακόμη και σε ποιο βαθμό θα γίνει αποδεκτό από την πλειονότητα του αγροτικού κόσμου το νέο σύστημα λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας, που, όπως ακούγεται, έχει όντως πολλά θετικά και ενδεχομένως να αποδειχθεί και ικανό να περιορίσει τη δράση και την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων.
Μόνο που όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην πράξη, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις όποιες διορθωτικές προσπάθειες των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα δύο πρώτα Μνημόνια. Και προφανώς δεν στερείται σημασίας και το γεγονός ότι σήμερα οι καλούμενοι να σηκώσουν τα βάρη των προαπαιτουμένων της νέας δανειακής σύμβασης είναι πολύ πιο εξουθενωμένοι οικονομικά απ’ όσο το 2011 ή το 2012, ή και το 2014.