Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Ποιος θα κρατήσει το κόμμα και ποιος θα αλλάξει στέγη ή ταμπέλα.

Η κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες ψευδαισθήσεις στον θίασο του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει πως δεν έγινε και τίποτε τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν θέτει ευθέως και ανοικτά θέμα δεδηλωμένης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, αλλά ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να απαλλάξει τώρα τον κ. Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του από τις ευθύνες τους. Θα προχωρήσουν όπως έχουν συνομολογήσει με τους εταίρους στις διαπραγματεύσεις και αν με το καλό καταλήξουν σε συμφωνία περί τα τέλη Αυγούστου, θα τη φέρουν προς έγκριση στη Βουλή και κάπου εκεί αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα της κυβέρνησης για την υλοποίησή της. Τότε θα γίνει σαφές αν θα πάμε σε εκλογές ή αν θα σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα Βουλή για κάποιους μήνες.
Το καλαμπούρι με τις διπλές πλειοψηφίες στην εθνική αντιπροσωπεία είναι προφανές ότι δεν αντέχει σε κριτική και εντός των ημερών θα ξεκαθαριστεί το τοπίο. Αυτό θα προκύψει από την τροπή που θα πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο στρατόπεδα δεν μπορούν να συνυπάρξουν επί μακρόν στην ίδια πολιτική στέγη. Αν ο κ. Τσίπρας εννοεί τη στροφή που ξεκίνησε, οφείλει να την ολοκληρώσει και να ακολουθήσει τη νέα πορεία χωρίς εκείνους που τον καταψήφισαν. Αν επιχειρήσει να κρατά μια ψευδή εικόνα ενότητας στο κόμμα του, τότε κάτι άλλο υπάρχει που χρήζει ερμηνείας τώρα. Δεν νοείται συνύπαρξη με τους εραστές της δραχμής παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ακόμη στο μυαλό του πρωθυπουργού ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας διολίσθησης στην επικίνδυνη αυτή ζώνη της καταστροφής. Ο χρόνος μέχρι το νέο μνημόνιο επαρκεί για την εκκαθάριση των εσωτερικών λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ και τότε μένει να αποδειχθεί ποιος θα κρατήσει το κόμμα και ποιος θα αλλάξει στέγη ή ταμπέλα.


Η διάσπαση είναι νομοτέλεια για ένα κόμμα που μένει τυπικά ενιαίο, διότι απλώς δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί και τις νέες πλειοψηφίες στο κόμμα που επηρεάζουν ευθέως την αντοχή της κυβέρνησης.