Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο δρόμος των υποσχέσεων.

Σοφός πολιτικός είναι αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του και -κυρίως- δεν τα επαναλαμβάνει... Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα αυτό μένει να αποδειχθεί πολύ σύντομα και δη κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ την προσεχή εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην πόλη από την οποία πριν από ελάχιστα χρόνια εξήγγειλε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ενα σχέδιο που του έδωσε την εξουσία, καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δωρεάν ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, την αύξηση του κατωτάτου μισθού, τη διαγραφή δανείων στις τράπεζες και γενικά όλα όσα ήθελε να ακούσει ο καταπονημένος από τα μνημόνια πολίτης.
Τώρα ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη έχοντας υπογράψει το 3ο μνημόνιο, έχοντας διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, έχοντας περικόψει και άλλο τις συντάξεις. Θα μιλήσει με ρεαλισμό στους πολίτες; θα πει τα πράγματα με το όνομά τους; 'Η θα καταφύγει και πάλι σε αόριστες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες; Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα, θα ακολουθήσει την πεπατημένη των υποσχέσεων που ουδέποτε γίνονται πράξη. Ηδη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τάζουν επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ (η λέξη «κατάργηση» θα αποφευχθεί αυτή τη φορά), θα δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εργασιακά, θα απορρίψει τα περί ελεύθερων απολύσεων και θα τονίσει πως τα δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω μας! Αυτό το τελευταίο, δε, είναι μια φράση που χρησιμοποιούσε κατά κόρον και ο προκάτοχός του!
Ο δρόμος των υποσχέσεων ωστόσο δεν βγάζει πουθενά. Οπως δεν βγαίνει πουθενά και η ωραιοποίηση της κατάστασης. Η απότομη προσγείωση για την κυβέρνηση θα συμβεί τη 12η του μηνός με την έλευση της Ντ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Το ΔΝΤ θα εξηγήσει τι μπορεί και το τι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Και το βέβαιο είναι ότι στις 12 του μηνός θα έχει ξεχαστεί και η όλη επιχείρηση με τις τηλεοπτικές άδειες που αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια επικοινωνιακή επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία όμως κράτησε λιγότερο από ό,τι αυτή καθαυτή η διαδικασία...