Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι πολίτες θέλουν άμεσα απαντήσεις.

Η χώρα περνάει δύσκολα, η κοινωνία έχει ισοπεδωθεί, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία καλπάζει και οι πολίτες καλούνται να υποστούν ένα ακόμη πακέτο μέτρων, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση των φόρων. Υποτίθεται πως η εφαρμογή αυτών των οδυνηρών μέτρων μάς προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία να βγούμε από την κρίση. Διεθνώς διαμορφώνεται μια θετική συγκυρία, την οποία είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε. Κι όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή βρίσκουμε ξανά μπροστά μας δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής, ύποπτου πλουτισμού και πάνω απ’ όλα προσπάθεια συγκάλυψης αντί για διερεύνηση των υποθέσεων.

Η προσπάθεια Παπακωνσταντίνου να «θάψει» τη λίστα με τους φοροφυγάδες που παρέλαβε από την Κριστίν Λαγκάρντ είναι χαρακτηριστική. Ο υπουργός που μιλούσε με οργή για τους φοροφυγάδες και παρουσίαζε σχέδια για τη δήθεν αντιμετώπισή τους κρατούσε στο συρτάρι του τον κατάλογο με τα ύποπτα ονόματα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: η φοροδιαφυγή ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα ελλείμματα του Δημο­σίου καλούνται να καλύψουν για μια ακόμη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι πολίτες θέλουν άμεσα απαντήσεις. Ποιος τα πήρε και ποιος όχι, ποιος πολιτικός φοροδιαφεύγει και ποιος όχι, ποιοι ξεπλένουν μαύρο χρήμα, ποιοι συγκαλύπτουν ενόχους και ποιοι «λασπώνουν» αθώους, ποιοι εκβιάζουν και ποιοι εκβιάζονται. Το νέο κύμα διαφθοράς δυσκολεύει για μια ακόμη φορά την προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Ας μάθουμε τουλάχιστον την αλήθεια. Η Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να φτάσει μέχρι το τέλος.