Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου και ακόμη ζει σε στενό κορσέ.


Οταν για μία δεκαετία η χώρα είχε αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης, αδιαφόρησε για την επερχόμενη κρίση που έμελλε να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της, και εδώ και τρία χρόνια ζούμε και πληρώνουμε ακριβά τις συνέπειες εκείνης της αμεριμνησίας.
Το πολιτικό σύστημα πρωτίστως αλλά όχι μόνον αυτό αδιαφόρησε πλήρως και οι πάντες ζούσαν σε έναν ψεύτικο κόσμο πιστεύοντας προφανώς ότι το πάρτι θα κρατήσει για πάντα. Σχεδόν όλοι τυφλωμένοι από τον λαϊκισμό αρνήθηκαν να αναθεωρήσουν το λάθος, ακόμη και όταν πύκνωσαν τα σύννεφα της επερχόμενης θύελλας, και έτσι ζήσαμε με τον πιο βάρβαρο τρόπο τη βίαιη προσαρμογή που απαίτησαν οι εταίροι και δανειστές. Σταδιακά ήρθε η αναγκαστική προσαρμογή με τα αδυσώπητα δεδομένα που δεν επέτρεπαν πλέον ευημερία με δανεικά και αγύριστα, και έτσι αρκετοί έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι οφείλουμε να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες πριν από τον όλεθρο.
Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου και ακόμη ζει σε στενό κορσέ, αλλά τουλάχιστο ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής τάξης αλλά και των πολιτών έχουν συνειδητοποιήσει πως το παλιό μοντέλο της κρατικο­δίαι­της οικονομίας έλαβε τέλος. Ανάπτυ­ξη με διορισμούς και κρατικές επιχειρήσεις που σπαταλούν τα δανεικά δεν μπορεί να γίνει. Ως εκ τούτου, ο ρεαλισμός είναι παρήγορη εξέλιξη και αν πράγ­μα­τι εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που ανακοι­νώθηκε προ ημερών, μπορεί να ελπί­ζει κανείς ότι σε σύντομο χρόνο θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν τη μόνη διέξοδο για να περιορισθεί η μάστιγα της ανεργίας που καταστρέφει γενιές Ελλήνων.
Βεβαίως η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και δεν μπορεί να στηριχθεί μόνον σε έναν νόμο. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν από τη γραφειοκρατία όσους πάρουν το ρίσκο να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα σε συνδυασμό με την υπόσχεση για ένα σταθερό φορολογικό καθε­στώς για μία πενταετία μπορεί να θεωρηθούν ως ισχυρά κίνητρα. Για να έχουν αξία όλα αυτά απαιτείται η άμε­ση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέ­ων για την υλοποίηση των εν λόγω προβλέψεων για να μη χαθεί μία -ίσως η τελευταία- ευκαιρία για τον τόπο.                                                                                                     
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.