Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτή η «κληρονομιά» είναι που έφτασε ως τις μέρες μας και θα πρέπει να εκκαθαριστεί τώρα που προσφέρεται η ευκαιρία.

Η ύπαρξη και η δράση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, όπως και η δολοφονία του Φύσσα, αποτελούν τη μία πλευρά του νομίσματος. Την ουσιαστικότερη ίσως σ΄ αυτή τη φάση. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Που όχι μόνο δεν θα πρέπει ν' αγνοηθεί, αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί το ίδιο επίμονα και εξονυχιστικά.
Είναι βαθιές και διαχρονικές οι ρίζες της φασιστικής Δεξιάς και στην ελληνική κοινωνία αλλά και στον κρατικό μηχανισμό. Η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος είχαν ως αποτέλεσμα να παραδοθεί η κρατική μηχανή στον αποκλειστικό έλεγχο των «εθνικοφρόνων». Αυτή η «κληρονομιά» είναι που έφτασε ως τις μέρες μας και θα πρέπει να εκκαθαριστεί τώρα που προσφέρεται η ευκαιρία.
Ευτυχώς η υπόθεση ανοίγει όλο και περισσότερο και οι προβολείς φωτίζουν χώρους που μέχρι πρότινος έμεναν στο απυρόβλητο. Η εκκαθάριση της ΕΛ.ΑΣ. από τους νεοναζιστικούς θυλάκους ξεκίνησε και δεν πρόκειται -ούτε και μπορεί- να σταματήσει. Και η έρευνα έχει προχωρήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις, έχει φτάσει στην ΕΥΠ και υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί και στην αναζήτηση των χρηματοδοτών της ναζιστικής συμμορίας.
Εδώ είναι που θ' αποδειχθεί αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει η πολιτική βούληση για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Κι αυτό γιατί συντρέχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν την έρευνα ευκολότερη από άλλοτε. Οταν οι διωκτικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, τα περιθώρια εκκαθάρισης είναι απεριόριστα.