Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Στο μεταξύ θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Εδώ και 30 χρόνια στόχος των κυβερνήσεων παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φυσικά η τόνωση της ανάπτυξης μέσα από τον ενδεδειγμένο συνδυασμό φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά τίποτα δεν έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υποτίθεται πως μια κυβέρνηση συνεργασίας που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος θα μπορούσε να περάσει με μεγαλύτερη πολιτική άνεση μια γενναία φορολογική επανάσταση. Παρά τις συζητήσεις και τις ατέλειωτες διαβουλεύσεις, το σχέδιο μετατίθεται και πάλι για το μέλλον. Στο μεταξύ θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να επιτύχει τη λογιστική αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος που παραμένει στο ύψος του παρά τα μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας που έχουν ισοπεδώσει την κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια. Για να γεμίσουν τα ταμεία πρέπει να μεγαλώσει η πίτα από την οποία το κράτος θα παίρνει το μερίδιό του. Οσο η πίτα της οικονομίας μικραίνει, όσους φόρους και να βάλει στους πολίτες, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Απλώς επιδεινώνεται.