Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Το σκοτσέζικο ντους για τον απλό Ελληνα πολίτη καλά κρατεί.

Επαναβεβαιώθηκε χθες ότι τελικά το σκοτσέζικο ντους για τον απλό Ελληνα πολίτη καλά κρατεί. Κάπου μάλιστα έχει αρχίσει να του δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτή την κατάσταση θα βιώνει μέχρι να οριστικοποιηθεί κάποια στιγμή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και να πληροφορηθεί επίσημα πια αν επιτεύχθηκε η επιδιωκόμενη σύγκλιση ή αν τον περιμένει η κόλαση της χρεοκοπίας.
Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι αυτή η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν χρησιμεύει, άλλωστε, και σε κάτι το ουσιαστικό η καλλιέργεια υπερβολικής αισιοδοξίας από τη μία πλευρά και η προβολή υπεραπαισιόδοξων προοπτικών από την άλλη. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η ιδιότυπη μάχη εντυπώσεων μόνο βραχύβια αποτελέσματα παράγει και τίποτα το ουσιαστικό δεν συνεισφέρει στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Γιατί το μόνο ουσιαστικό πλέον στην ιστορία αυτή είναι τα χρονικά περιθώρια και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Και τα δύο έχουν εξαντληθεί ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν προβλέπεται να διαρκέσουν για πολύ. Με όλες τις δυσμενείς παρενέργειες που έχει η εξέλιξη αυτή για την οικονομική πραγματικότητα και τις προοπτικές της, αλλά και με τις αναπόφευκτες επιπτώσεις σε βάρος της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και των εκφραστών της.
Λογικά, υπόθεση ημερών ή το πολύ μίας ή δύο εβδομάδων είναι η κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο ένα ή το άλλο οριστικό αποτέλεσμα. Θέλουμε να πιστεύουμε κι ευχόμαστε να είναι θετικό. Αλλά μέχρι τότε ας πέσουν λίγο οι τόνοι κι ας επικρατήσει ψυχραιμία. Αν μη τι άλλο, θα μειωθεί έτσι και η ένταση που μοιραία προκαλείται όταν οι αλληλοδιαψευδόμενες απόψεις οδηγούν και σε περισσότερο ή λιγότερο επιθετικές αιτιάσεις της μιας πλευράς για την άλλη.