Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Ποιες πολιτικές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση...

Ποιες πολιτικές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση...
Ποιοι τις άσκησαν αυτές τις πολιτικές...
Ποια νέα κόμματα δημιούργησε η κρίση.
Ποια από τα νέα κόμματα είναι τέκνα της ανάγκης ή της οργής και, άρα, πρόσκαιρα...
Ποια κόμματα προτείνουν σταθερές λύσεις και εφικτές λύσεις στα πιο καίρια προβλήματα.
Πώς βλέπουν την «επόμενη μέρα» – μετά τις εκλογές.
Υπάρχουν περιθώρια άλλων πολιτικών;
Και ποια κόμματα υπόσχονται αξιοπιστότερα αυτές τις άλλες πολιτικές...
Ας πάρει, λοιπόν, ο κάθε πολίτης ένα τετράδιο και ας καταγράψει κάθε μέρα όσα δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, διότι η καταιγιστική καθημερινότητα μπουκώνει τις μνήμες και ξεχνάμε εύκολα ακόμη και τα σημαντικά. Και ο καθένας έχει μυαλό να κρίνει ποιες από τις δηλώσεις και υποσχέσεις είναι εφικτές και ποιες όχι.
Ετσι, όταν θα προσέλθει στις κάλπες θα έχει μπροστά του κομματικά προγράμματα (αν υπάρχουν), κομματικές δεσμεύσεις (αν διατυπωθούν), άλλες πολιτικές (αν εξαγγελθούν), ελαφρύνσεις υπέρ των ασθενεστέρων (αν τολμηθούν), αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων (αν ενοχλεί κάποια κόμματα η ταπείνωσή τους), εκδημοκρατισμός και διαφάνεια της πολιτικής ζωής (αν λένε αλήθεια όσοι τα επικαλούνται) κ.λπ. κ.λπ...
Προτού ο πολίτης ξεκινήσει για τις κάλπες θα τα σταθμίσει όλα αυτά. Θα αφήσει κατά μέρος ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα (λείψανα ενός περιπετειώδους παρελθόντος) και θα αναβαθμίσει την ψήφο του σε πολιτική πράξη και σε πολιτική παρέμβαση.
Και ας μη φοβάται την πιπίλα της «ακυβερνησίας». Οπως η φύση απεχθάνεται το κενό, έτσι και οι κοινωνίες απεχθάνονται την ακυβερνησία. Και κυβέρνηση, σίγουρα, θα υπάρξει. Και οπωσδήποτε δεν θα είναι χειρότερη από την κυβέρνηση Παπανδρέου ή από την κυβέρνηση Παπαδήμου!