Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Η κοινή γνώμη ζητεί από το πολιτικό σύστημα πειστικές απαντήσεις.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι σε μια χώρα που η πραγματική της οικονομία διαλύεται, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη και αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει ούτε δημόσια υγεία ούτε κράτος πρόνοιας, στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί -με ευθύνη της κυβέρνησης- το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου! Ούτε στο Λουξεμβούργο, που έχει λύσει τα... βασικά, δεν γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις!
Ο εκλογικός νόμος προφανώς αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό θέμα, μόνο που σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν είναι προτεραιότητα για κανέναν πολίτη! Η κοινή γνώμη ζητεί από το πολιτικό σύστημα συνολικά πειστικές απαντήσεις που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα, την Παιδεία, την Υγεία! Καλοί είναι επίσης οι εθνικοί διάλογοι που προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, μόνο που το αντικείμενο θα έπρεπε να ήταν διαφορετικό. Γιατί άραγε ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν εξήγγειλε έναν ουσιαστικό εθνικό διάλογο για την επανίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Γιατί ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικό εθνικό διάλογο για τη σύσταση ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας;
Ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία: Να ξεκινήσει κάτι που οι προκάτοχοί του δεν έπραξαν. Να λύσει, δηλαδή, κεφαλαιώδη ζητήματα που «καίνε» τους Ελληνες στην καθημερινότητά τους. Τα θεσμικά ζητήματα (όπως το μέγεθος των εκλογικών περιφερειών της χώρας) είναι σοβαρά μεν, αλλά παντελώς ανεπίκαιρα και η ανακίνησή τους δικαιώνει -δυστυχώς- εκείνους που πιστεύουν ότι το κίνητρο της κυβέρνησης είναι αμιγώς επικοινωνιακό.
Εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει σε μια ατέρμονη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ή οδηγήσει τη χώρα -εν μέσω κρίσης- σε νέο δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές, θα επιβεβαιώσει ότι στόχος του είναι να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και αυτό οι πολίτες (ασχέτως του τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές) θα το καταλάβουν γρήγορα!