Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Οι πολίτες βλέπουν, ζυγίζουν και αποφασίζουν.

Αν και οι μεγαλοστομίες δεν έχουν θέση στη φάση που διανύουν η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία, είναι απολύτως απαραίτητο να διατυπωθεί μια συγγενής επισήμανση: από σήμερα το βράδυ αρχίζει το καθοριστικό τεστ για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Εχουν, βεβαίως, βαρύνουσα σημασία η στάση και η ψήφος των κομμάτων στη Βουλή. Οι πολίτες βλέπουν, ζυγίζουν και αποφασίζουν. Αλλά η τελική βαθμολογία που θα δώσουν εξαρτάται από την επόμενη μέρα. Αφού τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, ανεξαρτήτως μείγματος, ήταν δεδομένα σε γενικές γραμμές από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Με την προσυπογραφή όλων των δυνάμεων του «ευρωπαϊκού τόξου».
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δοκιμάζονται ως προς την ικανότητα να κυβερνήσουν και να εφαρμόσουν τα αναγκαστικώς ληφθέντα μέτρα. Μετά την ψήφιση, όπως έχει δείξει η καταθλιπτική πρόσφατη εμπειρία, η υλοποίηση των μνημονιακών μέτρων φαντάζει, ίσως, πιο δύσκολη. Αλλου είδους οι δυσχέρειες κι άλλες ικανότητες προέχουν τώρα. Διαφορετικές από εκείνες της ασφυκτικής περιόδου των διαπραγματεύσεων.
Αφενός, επειδή τα μέτρα πρέπει να αποδώσουν για να πάρει ανάσες η οικονομία και να σφραγιστεί το τέλος της παραλυτικής αβεβαιότητας. Αφετέρου, επειδή η αξιοπιστία της χώρας περνά από την εφαρμογή τους. Η απαλλαγή από το καθεστώς επιτήρησης και την αποκαλούμενη «οικονομική επιτροπεία» είναι προφανές ότι παραμένουν ακόμη στόχοι προς επίτευξη.
Ταυτοχρόνως, δοκιμάζεται και το σύνολο όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η ΝΔ, που καλείται να ανταποκριθεί στον καταστατικό ρόλο και στους σκοπούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλίμονο για την ίδια και τον τόπο αν εξακολουθήσει να παραμένει προσκολλημένη στην αρχή: πάση θυσία άνοδος στα κυβερνητικά έδρανα.
Η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Χάριν του τόπου και του λαού διεκδικείται και ασκείται. Οπως, άλλωστε, ασκείται και η αντιπολίτευση. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου», εκπληρώνοντας την αποστολή και τους ρόλους τους στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, καλούνται να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς επιδιώκουν. Πώς θα πορευτούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις νέες συνθήκες που προκύπτουν.
Με την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ανεξαρτήτως από τα ΝΑΙ ή τα ΟΧΙ στη μεσονύκτια ψηφοφορία της Κυριακής, η χώρα γυρίζει, έτσι κι αλλιώς, σελίδα. Αυτή αρχίζει να γράφεται από σήμερα, και όλοι κρίνονται από τη συνεισφορά τους στην έξοδο από την οικονομική και τη γενικότερη κρίση. Πριν απ' όλους, βεβαίως, η κυβέρνηση. Αλλά και μαζί της όλες οι πολιτικές δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου».