Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Θα κρίνουν ουσιαστικά την πορεία εξόδου ή όχι της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ.

 Θα λέγαμε χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολές ότι οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες (από την ερχόμενη Τετάρτη μάλλον) με την Τρόικα θα είναι οι πλέον δύσκολες και καθοριστικές. Θα κρίνουν ουσιαστικά την πορεία εξόδου ή όχι της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Θα κρίνουν την πορεία εξόδου από την πρωτοφανή κρίση και ύφεση.
Οι κυνικοί λένε ότι είτε με τη μία μετάβαση είτε την άλλη θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να στρώσουν, έτσι κι αλλιώς, τα πράγματα.
* Ωστόσο στην Αθήνα, δηλαδή στους κύκλους των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης, της λεγόμενης «εγχώριας Τρόικας», επικρατεί ανησυχία. Δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς θα υποδεχθεί τις απόψεις και προτάσεις της νέας κυβέρνησης η Τρόικα Τόμσεν – Μορς – Μαζούχ και πολύ λίγο γνωρίζουν πώς θα καταρτίσουν την τελική τους έκθεση για τα μέτρα που ελήφθησαν ή όχι, που σώζουν την Ελλάδα ή όχι.
* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει μια τελείως διαφορετική άποψη. Στη λογική του παλικαρισμού και του πολιτικού αντάρτικου. Με αρκετά βαθύ ρεαλισμό. Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι τρεις επιθεωρητές δεν είναι παρά κάποιοι «εντεταλμένοι υπάλληλοι» και μάλιστα «με αποτυχημένη ώς τώρα αποστολή», δηλαδή καθοδήγηση μέσω Μνημονίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει και κάτι άλλα αξιοπρόσεκτα: «Η Τρόικα αποτελείται από εντολοδόχους πιστούς, από frontmen οι οποίοι χρησιμοποιούνται με τη θέλησή τους και καλοπληρωμένοι από τα αφεντικά τους». Τι θέλουμε πάλι με τους υπαλλήλους; Η συζήτηση λοιπόν δεν έχει κανένα νόημα μαζί τους, πολύ περισσότερο γιατί το Μνημόνιο, το Πρόγραμμα της Τρόικας, λέει ο κ. Τσίπρας, μας οδηγεί στη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης.