Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μόνο που έκανε ήταν να κόβει μισθούς και συντάξεις...

Ηρθε το Μνημόνιο. Μας ζήτησαν να αυξήσουμε τα έσοδα, να μειώσουμε τις δαπάνες και να κάνουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες οφείλαμε να τις είχαμε κάνει εδώ και 20 χρόνια. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μόνο που έκανε ήταν να κόβει μισθούς και συντάξεις και να ξανακόβει μισθούς και συντάξεις και να ξανα-ξανακόβει μισθούς και συντάξεις άμεσα ή έμμεσα.

Το Μνημόνιο φταίει που δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τα φορολογικά έσοδα αλλά πάμε από το κακό στο χειρότερο; Το Μνημόνιο φταίει που οι συλλαμβανόμενοι μεγαλοοφειλέτες περνάνε μια βόλτα από τον εισαγγελέα και φεύγουν; Το Μνημόνιο φταίει που είμαστε ανίκανοι ν' ανοίξουμε τα ελεύθερα επαγγέλματα, να κλείσουμε επιτέλους τις εκατοντάδες άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες, να προχωρήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις; Το Μνημόνιο φταίει που δεν εννοούμε να διορθώσουμε κάποια έστω από τα στραβά μας;

Κι όμως το παραμύθι συνεχίζεται. Κι αυτοί που το διατηρούν -πολιτικοί και δημοσιογράφοι- ξέρουν καλά γιατί το κάνουν. Βολεύει. Μειώνει τις ευθύνες της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της για την κατάντια μας. Αρα και τις δικές τους. Και μπορεί να μειώνει ταυτόχρονα και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά που είχε να κάνει, αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το ίδιο το Μνημόνιο.

Κι αύριο ή μεθαύριο, αν και όταν έρθει η σειρά του Σαμαρά και δεν υπάρξουν οι επαναδιαπραγματεύσεις και τα άλλα συναφή, δεν θα φταίει αυτός που θα είναι ανίκανος να συμμαζέψει το κράτος. Θα φταίει πάντα το Μνημόνιο, και το ΠΑΣΟΚ που το υπέγραψε.