Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Οι αντιδράσεις, όμως, φαίνεται να αποδίδουν.


Οι περισσότερες και εντονότερες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί για τις διατάξεις που αφορούν στην περικοπή των επιδομάτων τέκνων, όπως και εκείνες που προβλέπουν την καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων για τους αγρότες. Αλλά οι περιπτώσεις είναι απλώς ενδεικτικές του κλίματος που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των ρυθμίσεων, με τις οποίες υποτίθεται ότι επιχειρείται να πληγεί η φοροδιαφυγή και να διαμορφωθεί μια δίκαιη φορολογική πολιτική.
Κάθε άλλο παρά προσεγγίζει τους φιλόδοξους αυτούς στόχους το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη νομοθέτημα με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων και σε βάρος, πρωτίστως, των μόνιμων θυμάτων σε περιπτώσεις τέτοιων εγχειρημάτων, που δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Οι αντιδράσεις, όμως, φαίνεται να αποδίδουν. Και οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα δηλώσει «ανοιχτός» σε αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία να καταρτιστεί επιτέλους ένας φορολογικός νόμος ο οποίος θα συγκέντρωνε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, μια και θα υποστηριζόταν από τρία κόμματα τα οποία εκπροσωπούν τις βασικότερες πολιτικές τάσεις.