Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Παράγουμε αέρα κοπανιστό...

Από την εποχή του Ανδρέα θα γινόμασταν πρωτοπόροι στην καινοτομία και την εξαγωγή μυαλού. Παράγουμε αέρα κοπανιστό. Μόνο που κανείς δεν τον αγοράζει? Με τα κέρδη από τα δανεικά αγοράζουμε μεγάλα αυτοκίνητα, σπίτια, εξοχικά, στέλνουμε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, στο εξωτερικό. Βεβαίως τα δανεικά δεν τα πληρώνουμε. Είπαμε, μας τα χρωστάνε! Σιγά μην τους πληρώσουμε.
Με την ευκαιρία, ψάχνουμε για κανέναν διορισμό στο Δημόσιο. Παντού δεν υπάρχουν κενά; Ετσι δεν λένε; Και αν δεν υπάρχουν, ας τα κατασκευάσουμε! Μόλις διοριζόμαστε παίρνουμε δάνειο για το απαραίτητο κεραμίδι και το εξοχικό για τα παιδιά. Φταίνε βεβαίως οι τράπεζες που μας τα δίνουν τα δάνεια! Οτι παρακαλέσαμε, ίσως δώσαμε και κάτι για να εγκριθεί, ότι γράψαμε άλλα στο συμβόλαιο και άλλα δώσαμε, δεν έχει καμιά σημασία. Αλλωστε σε 10 χρόνια θα έχει διπλασιαστεί η αξία! Το ακίνητο είναι επένδυση!
Και τώρα; Εχει κανείς την πεποίθηση ότι δεν θα μας ξαναδώσουν δανεικά για να πληρώνουμε τα δανεικά;
Αφού μόνοι μας δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε! Αν μας τα χαρίσουν όλα για να μηδενίσουμε το χρέος, είναι σίγουρο ότι δεν θα μας ξαναδώσουν και θα πεινάσουμε (ότι μας χρωστάνε ή θα βρούμε πετρέλαιο ή θα μας τα δώσουν οι εξωγήινοι είναι ωραία παραμύθια, αλλά παραμύθια). Και τι θα γίνει; Δυστυχώς τίποτα. Θα βολοδέρνουμε ακολουθώντας διαφόρους που υπόσχονται επιστροφή στον παράδεισο όταν πλέον έχουμε εκδιωχθεί. Παράγοντας εξυπνάδα στα παράνομα μαγαζιά της παραλίας η φυλή θα μεγαλουργήσει...