Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο αν κυβερνηθεί σωστά

Κάποτε θα πρέπει ν' ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα αυτό. Ιδιαίτερα όταν είναι σχεδόν βέβαιο πως, όταν ξαναστηθούν κάλπες για βουλευτικές εκλογές, το μνημόνιο θ' αποτελεί πλέον παρελθόν και οι όποιες διακηρύξεις για ακύρωση, καταγγελία ή επαναδιαπραγμάτευσή του δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία. Εκείνο που θα μετρήσει τότε θα είναι οι προτάσεις που θα έχει το κάθε κόμμα να καταθέσει για την ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα έχει βγει πια από την ύφεση.
 Αν πραγματικά πιστεύουν πως τα όσα δημοσιοποιούν τον τελευταίο καιρό είναι δυνατό ν' αντέξουν στη δοκιμασία ενός προεκλογικού αγώνα και ν' αποτελέσουν τη βάση για μια αναβαθμισμένη πολιτική ζωή ή αν είναι πιθανότερο να δρομολογήσουν διαδικασίες αντικειμενικής αδυναμίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς εξαιτίας των λαϊκών παρεμβάσεων που έχουν σκαρφιστεί οι ασχολούμενοι με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν και όταν του δοθεί η δυνατότητα.
Αν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του φιλοδοξούν πραγματικά να κυβερνήσουν τη χώρα, θα πρέπει να θέσουν υπό την κρίση του ελληνικού λαού έναν στοιχειωδώς λειτουργικό πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό, που φυσικά δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα για ψύλλου πήδημα και άλλες παρόμοιες πρακτικές που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταστήσουν αδύνατη τη λήψη ή την εφαρμογή της όποιας σοβαρής κυβερνητικής απόφασης.
Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο αν κυβερνηθεί σωστά και αποτελεσματικά. Κι όποιος φιλοδοξεί να κυβερνήσει, οφείλει να καταθέσει ανάλογες προτάσεις. Προγράμματα διασφάλισης της ακυβερνησίας ποτέ και πουθενά δεν επιβραβεύτηκαν από τη λαϊκή ψήφο.