Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Επιστροφή όλων μας στην οδυνηρή πραγματικότητα.

Οι σημερινές επαφές των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες αλλά και οι ανακοινώσεις (μέσω TAXIS) για τον ΕΝΦΙΑ σηματοδοτούν το τέλος -και τυπικά- της θερινής ραστώνης αλλά και την επιστροφή όλων μας στην οδυνηρή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που -δυστυχώς- ουδεμία σχέση έχει και με τα όσα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προβάλει, καθώς και με τις εκτιμήσεις των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οχυρωθεί πίσω από την κλασική φράση «δεν είναι αυτό που νομίζετε», όταν τους μιλούν για τους φόρους, την ανεργία και τον θάνατο της πραγματικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται ότι βρήκε ήδη τα νέα «όπλα» της και προσπαθεί να περιορίσει (όσο γίνεται φυσικά...) το κόστος από τη νέα φοροεπιδρομή αλλά και τα όσα πρόκειται να συμβούν στα εργασιακά.
Το πρώτο «όπλο» της δεν είναι άλλο από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΝΦΙΑ ανακοινώνεται σήμερα, 24 ώρες πριν από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση έχει ταυτίσει με την «πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς». Το δεύτερο «όπλο» αφορά τη... ΝΔ! Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, η κυβέρνηση έχει ανακαλύψει τα τελευταία 24ωρα -με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ- μια υπόγεια σύγκρουση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών».
Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη (εφημερίδα «Real»), γεγονός ενδεικτικό της απόφασης που έχει ληφθεί για έναν «πόλεμο φθοράς» των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.
Ωστόσο, όποια κι αν είναι η επικοινωνιακή επιτυχία της κυβερνητικής επιχείρησης, τα προβλήματα δεν πρόκειται να κρυφτούν. Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει, όπως θα παραμείνουν η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας, ο περιορισμός της κατανάλωσης και η απουσία κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτή είναι η ουσία...