Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Σχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Σε απόλυτη στενωπό έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς οι πιέσεις από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες για αναδιάρθρωση του χρέους πληθαίνουν, στην Αθήνα καταφθάνουν μηνύματα από τις Βρυξέλλες πως μπορεί να τεθεί υπό αίρεση ακόμη και η επόμενη δόση του δανείου με την τρόικα, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον την εικόνα ομάδας «ατάκτων» και μια διευρυνόμενη ομάδα βουλευτών αμφισβητεί δημοσίως το Μνημόνιο.

Ο κ. Παπανδρέου επί του παρόντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, αλλά και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης που, όπως ομολογείται από τα ίδια τα μέλη της, έχει απολέσει κάθε δυναμική.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σε σύσκεψη, προχθές υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να μετατρέψει την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εξάλλου, εκ των πραγμάτων η σχετική ψηφοφορία θα έχει ανάλογο χαρακτήρα, αφού εάν το σχέδιο καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη οδό από το να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αντιθέτως, ανοικτό παραμένει, κατά πληροφορίες, να ζητηθεί η ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να «δεσμευθεί» επ' αυτού και η αξιωματική αντιπολίτευση το Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές.