Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Κύκλοι και τετράγωνα


Το ξέρουμε όλοι ότι κάθε αρχηγός έχει -είτε το θέλει είτε όχι- την αυλή του. Και «αυλή» σημαίνει κάποια άτομα, λιγότερα ή περισσότερα, που επικοινωνούν μαζί του και μεταφέρουν προς τα έξω θέσεις και απόψεις του για διάφορα ζητήματα. Ή, όπως συμβαίνει συχνά, παίζουν δικά τους παιχνίδια, δημοσιοποιώντας προσωπικές τους απόψεις, τις οποίες έμμεσα φορτώνουν στους ηγέτες που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.
Θύματα αυτής της πολιτικής πρακτικής έχουν πέσει κατά καιρούς όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά περισσότερο εκείνοι που είχαν ή έχουν την τάση να επιλέγουν τη σιωπή, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το «γήπεδο» σε όσους έχουν ή βρίσκουν λόγους να το αξιοποιήσουν. Και κλασική περίπτωση τέτοιου πολιτικού είναι ο Κώστας Καραμανλής. Δεν ξέρω αν οφείλεται στον χαρακτήρα του αυτή η επιλογή ή αν αποτελεί προσπάθεια να μοιάσει και σε κάτι στον θείο του, μετατρέποντας το «λίγα λόγια και καλά» εκείνου στο δικό του «η σιωπή είναι χρυσός», αλλά το βέβαιο είναι πως, αν δεν κάνω λάθος, μόνο μία ή δύο φορές μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία έχει τοποθετηθεί με προσωπική του δήλωση για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.
Πόσο τον εξυπηρετεί αυτή η πρακτική δεν το ξέρω. Υποθέτω ότι για να τη συνεχίζει θα τη βρίσκει συμφέρουσα για τον ίδιο. Διακινεί τις απόψεις που θέλει χωρίς να τις χρεώνεται, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί, πάλι με διαρροές, να τις διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι δεν τον εκφράζουν. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι συμφέρουσα και για το κόμμα του. Κι αυτό είναι κάτι που αδιάψευστα αποδεικνύεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην πολύπαθη Νέα Δημοκρατία τα περί προτιμήσεών του για την ηγεσία του κόμματος, τα περί των επαφών του με τον Τσίπρα και τα περί των εκτιμήσεών του για το πολιτικό ανάστημα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι από όλα όσα κυκλοφορούν αποτελούν δικές του απόψεις και όχι του Ρουσόπουλου, του Στυλιανίδη ή του σουβλατζή της γειτονιάς του είναι κάτι που μάλλον αποκλείεται να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο για τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, που δεν παρακολουθεί τι διαρρέουν οι διάφοροι κύκλοι και διαψεύδουν ή επιβεβαιώνουν τα αντίστοιχα τετράγωνα. Κι από αυτόν τον μπερδεμένο ψηφοφόρο περιμένουν να αναδείξει μεθαύριο νέο αρχηγό. Τρελά πράγματα...