Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Τίποτα δεν αποκλείεται.

Σε κανέναν, άλλωστε, δεν αρέσει να παίρνει δυσάρεστες αποφάσεις και ήδη έχουν πάρει πολλές - οι του ΠΑΣΟΚ ασύγκριτα περισσότερες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να πάρουν κι άλλες. Τίποτα δεν αποκλείεται.
Υποτίθεται, όμως, ότι είναι πολιτικοί. Βρέθηκαν στη θέση που είναι σήμερα επειδή επέλεξαν να υπηρετήσουν τον λαό. Τουλάχιστον έτσι διατείνονται. Και σε κάποια στιγμή πήραν αποφάσεις οι οποίες έχουν επηρεάσει καθοριστικά τις ζωές της συντριπτικής πλειονότητας όσων ζούμε σ' αυτή τη χώρα.
Φυσικά οι βουλευτές πρέπει ν' αποφασίζουν ελεύθερα και αβίαστα για τις όποιες αποφάσεις τους. Και επικαλούμενοι αυτό το επιχείρημα, έχουν σπεύσει πολλοί -κυρίως βουλευτές αλλά και μεγαλοστελέχη από το ΠΑΣΟΚ- ή ν' αποστασιοποιηθούν ή να προσχωρήσουν στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, με προφανή την υστεροβουλία να επωφεληθούν και να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες μια θέση στην επόμενη Βουλή. Τουλάχιστον έτσι ελπίζουν.
Αλλά οι βουλευτές δεν έχουν μόνο δικαιώματα. Εχουν και υποχρεώσεις. Και δεν εννοώ απέναντι στα κόμματα με τα οποία έχουν εκλεγεί, που κάπου υπάρχουν και τέτοιες. Εννοώ απέναντι στον λαό. Και σ΄ εκείνους που ψήφισαν το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, αλλά και σ' εκείνους που έκαναν αντιμνημονιακή επιλογή. Κι αυτό γιατί από τη δική τους στάση καθορίστηκε η ζωή όλων.
Γι' αυτόν τον λόγο είναι  ότι πολιτικοί οι οποίοι έχουν υπηρετήσει μια κορυφαία πολιτική επιλογή δεν έχουν ηθικά το δικαίωμα να μεταπηδήσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο, επιδιώκοντας να επωφεληθούν. Και το αντίθετο ισχύει για εκείνους που επωμίζονται ευθύνες και υποχρεώσεις αλλάζοντας στρατόπεδο.