Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Θα αφορά το μέλλον της χώρας.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει μια δημόσια διαβούλευση που προηγείται της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 110 του ισχύοντος Συντάγματος.
Αυτή η δημόσια διαβούλευση, που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό, είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα όχι κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά τουλάχιστον διακομματικής συναίνεσης για την ανάγκη ενός διαλόγου που ξεπερνά το στενό συνταγματικό αναθεωρητικό πλαίσιο μέσα από τη Βουλή.
Ενός διαλόγου που θα αφορά το μέλλον της χώρας συνολικά, και πιο συγκεκριμένα τους κανόνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα επιτρέψουν να αναζητήσουμε τον ρόλο και τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την παγκοσμιοποίηση.
Η πρόκληση είναι ανοικτή, καθώς στον διάλογο μπορεί να γίνει υπέρβαση συγκρούσεων που δεν έχουν αντίκρισμα αλλά και να διαμορφωθούν πόλοι συναίνεσης που σήμερα δεν είναι διακριτοί.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του αναφέρθηκε στο πέρασμα στη νέα μεταπολίτευση. Στον διάλογο αυτό οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν με παρρησία τις απόψεις τους, καθώς η συναίνεση για το πλαίσιο διαλόγου δίνει τη δυνατότητα για δημιουργική αντιπαράθεση, που είναι η προϋπόθεση της σύνθεσης.
Είναι γνωστό ότι η νέα μεταπολίτευση που προτείνει ο πρωθυπουργός σαν ανάγκη κλεισίματος ενός ιστορικού κεφαλαίου και ανοίγματος ενός νέου διαπιστώνεται ως ανάγκη και προτεραιότητα με διαφορετικές διατυπώσεις, περιεχόμενο και αξιακές αναφορές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εδώ και καιρό.
Το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης δεν το ορίζουν μόνον αυτοί που καταθέτουν τη σχετική πρόταση αλλά και όσοι συμμετέχουν και μάλιστα σε εξίσου σημαντικό βαθμό.
Το στοίχημα μια επιτυχούς δημόσιας διαβούλευσης είναι ανοικτό και όπως είδαμε στηρίζεται σε μια σύγκλιση απόψεων για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην Ιστορία της χώρας.