Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

«Δεν δίνουμε άλλοθι σε όσους μας θέλουν έξω από το ευρώ».

«Δεν δίνουμε άλλοθι σε όσους μας θέλουν έξω από το ευρώ».
Αν αυτή η δήλωση – μήνυμα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι ειλικρινής, θα παρατηρήσουμε ότι σωστά πράττει και «δεν δίνει άλλοθι» σε όσους μας θέλουν έξω από την ευρωζώνη των «17». Θα θέλαμε, όμως, στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε:
Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ξένους ηγέτες, αξιωματούχους ή τραπεζίτες, είτε τους δώσουμε άλλοθι είτε όχι δεν μπορούν να μας εκδιώξουν από την ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν διαδικασίες αποβολής μέλους. Και, άρα, αν μια χώρα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, είναι αδύνατη η απομάκρυνσή της…
Αν, πάλι, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σε εγχώριες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, καμιά από αυτές… «δεν μας θέλει έξω από το ευρώ»! Ακόμη και το πιο αυθεντικό τμήμα της Αριστεράς να καταλάβει την εξουσία, δεν πρόκειται να απομακρύνει βιαίως την Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα ήταν καταστροφικό, αλλά θα δρομολογήσει μια ήπια και προϊούσα αποδέσμευση, ώστε να δύναται να απορροφηθεί από την οικονομία και την κοινωνία.
Και όχι σπασμωδικές κινήσεις και αποφάσεις.
Ο μόνος, ο οποίος θα μπορούσε, κατά τεκμήριο, να εργαστεί για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή και από την Ε.Ε. είναι ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και οι λόγοι είναι ουσιαστικοί και πραγματικοί και όχι πολιτικοί ή ιδεολογικοί. Ολοι το γνωρίζουν:
* Ότι, οι ΗΠΑ είναι η γενέτειρά του,
* Ότι, τα αμερικανικά είναι η μητρική γλώσσα του,
* Ότι, αμερικανική είναι η μόρφωση και η κουλτούρα του,
* Ότι, στις ΗΠΑ βρίσκονται οι καλύτεροι προσωπικοί φίλοι του,
* Ότι ποτέ δεν θα ζήμιωνε τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και η οποία ανέδειξε τους γονείς του,
* Ότι και με δική του πρωτοβουλία το ΔΝΤ μπήκε στην Ευρωζώνη,
* Ότι η παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή κ.λπ…
Στο σημείο αυτό η μνήμη μας ανακαλεί το απόφθεγμα του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη Βουλή, όταν είχε ανάψει συζήτηση περί του ποιος είπε το «ΟΧΙ» κατά την 28η Οκτωβρίου 1940. Είπε τότε το ακαταμάχητο:
- Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μοναδικός Ελληνας που θα μπορούσε να πει «ναι» στους Ιταλούς φασίστες, είπε «όχι».
Τι χανόσαστε, λοιπόν, σε λεπτομέρειες. Η ουσία είναι αυτή και δεν αλλάζει με σοφιστείες…
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, παραφράζοντας το απόφθεγμα του Π. Κανελλόπουλου να λέγαμε, εν προκειμένω:
Ο μοναδικός Ελληνας που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, από μόνος του δεν δύναται να διαπράξει ένα τόσο μεγάλο έγκλημα και είναι υποχρεωμένος, ακόμη και αν δεν το επιθυμεί, να μάχεται υπέρ του ευρώ!
Για την ώρα, τα υπόλοιπα περιττεύουν…