Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τον απόλυτο εθνικό στόχο...

Μετά τη Μεταπολίτευση σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν τη θητεία τους με αέρα θριάμβου και κατέληξαν να σέρνονται, με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει τη θητεία της με συγκεκριμένες προσδοκίες και χωρίς μαξιμαλιστικές επιδιώξεις. Το πολύ δύσκολο έργο που έχει μπροστά της και η στήριξή της από τρία κόμματα, τα οποία ούτε καν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, προκαλούν εύλογη δυσπιστία για τις δυνατότητες που έχει να επιτύχει τους στόχους της.

Τα μειονεκτήματα της νέας κυβέρνησης όμως μπορούν να εξελιχθούν σε πλεονεκτήματα υπό ορισμένες προϋποθέσεις: αν λειτουργήσει ως ενιαίο σύνολο και όχι ως πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων ή συντροφικών μαχαιρωμάτων, αν γίνει η υπέρβαση, αν υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός, τότε έχει πιθανότητες επιτυχίας. Πολλά τα «αν», ωστόσο μην ξεχνάμε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις που πολλές φορές στηρίχτηκαν σε θηριώδεις πλειοψηφίες μάς οδήγησαν ως εδώ.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τον απόλυτο εθνικό στόχο: να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα έχει καθήκον απέναντι στην κοινωνία να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό και με τις μικρότερες απώλειες για τους πολίτες. Κάθε νέο μέτρο πρέπει να υπηρετεί αυτή τη λογική για να δίνει περιθώριο στην ελπίδα και να αλλάξει η ψυχολογία του έθνους. Αν το κλίμα αναστραφεί, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψουν οι καταθέσεις, να κινηθεί η αγορά, να ανοίξουν δουλειές και να μειωθεί η ανεργία.
Οι στόχοι που τέθηκαν στο πρόγραμμα συνεργασίας στο οποίο συμφώνησαν τα τρία κόμματα είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Και τους μισούς από αυτούς να επιτύχουν, θα μιλάμε για θρίαμβο. Μπορεί να υπάρχουν προθέσεις, αλλά… υπάρχει και η τρόικα. Ο τρόπος που θα χειριστεί τους δανειστές και η επιδεξιότητα στη διαπραγμάτευση αποτελούν τη βάση όλης της προσπάθειας. Και εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η κυβέρνηση ξεκινά με μια καλή «προίκα» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πίεση που άσκησε προεκλογικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και ο τρόμος που προκάλεσε παγκοσμίως αναγκάζουν την τρόικα να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της για να μη βρεθεί αύριο κιόλας απέναντι σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως η ίδια πιστεύει.