Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Δύο λύσεις θα έχουν. Ή θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα καταγγείλουν μονομερώς το μνημόνιο, οπότε θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι επακολουθήσει.


Μόλις μία βδομάδα απέχουν πλέον οι εκλογές, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια και ακρίβεια πώς ακριβώς θα ενεργήσει σε σχέση με το μνημόνιο και πώς θα διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους αν οι εταίροι και δανειστές μας αποφασίσουν να διακόψουν τη δανειοδότηση.

Πραγματικά εύχονται ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, αλλά αν η λαϊκή ψήφος τούς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα του ακραίου λαϊκισμού που μέχρι τώρα υπηρετούν. Δύο λύσεις θα έχουν. Ή θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα καταγγείλουν μονομερώς το μνημόνιο, οπότε θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι επακολουθήσει, ή θα υποχρεωθούν στη σχετική κωλοτούμπα επιδιώκοντας επαναδιαπραγμάτευση όποιων και όσων όρων μπορέσουν, οπότε θα προκαλέσουν την οργή των ψηφοφόρων τους. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει.