Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Θεός να βάλει το χέρι του.

Μέρα με τη μέρα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για τις εξελίξεις καθώς αποκαλύπτεται η αδυναμία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια κάποια συνεννόηση με τους δανειστές. Το δράμα των Βρυξελλών δεν ήταν έκπληξη για όσους δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις και επιμένουν να διαβάζουν χωρίς παραμορφωτικούς φακούς τα κείμενα της άλλης πλευράς και τις δημόσιες δηλώσεις των ισχυρών της Ευρώπης. Δεν έκρυψαν τίποτε και από κανέναν ούτε οι «θεσμοί» ούτε οι ηγέτες για το πού και πώς κινούνται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εγχώρια σπέκουλα με ατόφια ψεύδη τροφοδοτούσε έναν μύθο για επικείμενη συμφωνία. Τη μία έκλειναν από μέρα σε μέρα, την άλλη από ώρα σε ώρα και... από λεπτό σε λεπτό, μέχρι που ήρθε η στιγμή της αλήθειας και φάνηκε πως ο... βασιλιάς είναι γυμνός και μυθομανής για να μην πιστέψουμε όσους ισχυρίζονται ότι αντικειμενικά δουλεύει για το περιώνυμο λόμπι της δραχμής.
Την επομένη του ναυαγίου των Βρυξελλών στην Αθήνα με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση επαναφέρει το σενάριο της τεχνητής αισιοδοξίας χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές των θιασωτών της ρήξης και της δραχμής. Βεβαίως ακόμη και αν ήθελαν, παρότι δεν έχουν τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα, δεν είναι ικανοί να το προχωρήσουν καθώς έως τώρα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να οργανώσουν ούτε σχολική εκδρομή και όχι τη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα.
Το χειρότερο για τη χώρα όμως είναι ότι αυτοί που μας κυβερνούν ούτε θέλουν ούτε μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τους δανειστές και δυστυχώς αυτό πια το γνωρίζουν και οι συνομιλητές τους στην Ευρώπη γι' αυτό και επεξεργάζονται σενάρια τρόμου και ενίοτε συμπεριφέρονται προκλητικά. Στο προσεχές Eurogroup την Πέμπτη -αν δεν μεσολαβήσει κάποιο θαύμα- μόνο ένας τρελός θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο απόλυτος εφιάλτης ακολουθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου και τότε ο... Θεός να βάλει το χέρι του. Με όλα αυτά, κανονικά θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί οι πάντες, αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο η ραθυμία και η χαλαρότητα κυριαρχούν.