Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Οι εκλογές ως υπεκφυγή και άλλοθι


H παράδοση σε αυτήν τη χώρα θέλει την επομένη κάθε εκλογικής αναμέτρησης να ξεκινά η συζήτηση για το πότε θα... γίνουν εκλογές. Η συνήθεια αυτή δεν δείχνει να μας εγκαταλείπει ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές, λες και οι αλλεπάλληλες αναμετρήσεις μπορούν να λύσουν ως διά μαγείας τα προβλήματα του τόπου. Είναι κάτι σαν ξόρκι διά πάσαν νόσον, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο επικαλούνται με φανατισμό τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προφανής εξήγηση είναι ασφαλώς ότι θέλουν να κρατούν σε εγρήγορση το κόμμα τους και να διασκεδάζουν έτσι τις αδυναμίες τους και τις εσωτερικές συγκρούσεις.
Αυτό που ενοχλεί όμως είναι η συστηματική διολίσθηση στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων που θεωρείται πια σύμφυτη με το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναπαράγει τον χειρότερο εαυτό του για να μην αλλάξει ποτέ, και έτσι καταφέρνει διαρκώς να απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών. Για παράδειγμα, τα όσα λέγονται δημοσίως το τελευταίο διάστημα για την πορεία της χώρας στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, σε συνδυασμό με τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί η προεδρική εκλογή, απέχουν από την πραγματικότητα που είναι δραματική και δεν επιδέχεται παιγνίων.
Μέσα όμως από την υποκρισία και τις υπεκφυγές ορισμένα κόμματα απλώς δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και καταφεύγουν σε ακρότητες, ενίοτε επικίνδυνες για την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή. Το χειρότερο είναι πως ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι βιάζεται για εκλογές και πασχίζει πάση θυσία να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στην πραγματικότητα είναι θύμα μιας ατυχούς στρατηγικής που υποσκάπτει την όποια προοπτική του για την εξουσία.
Δεν είναι λογικό να βιάζονται να στηθούν κάλπες με τόσα πύρινα μέτωπα ανοικτά και να μην κατανοούν ότι είναι προτιμότερο η σημερινή κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, για να βγάλει το κάρο από τη... λάσπη και νομοτελειακά θα έρθει η ώρα για τις κάλπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε βεβαίως να αφήσει κάποια υπονοούμενα για αυτό το ενδεχόμενο στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι δεν θα αλλάξει και τίποτε αν βρεθούν οι «180», αλλά την επομένη φρόντισαν διάφορα στελέχη να θολώσουν την εικόνα. Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιδευμένος σε μια εμμονή που δεν τον βολεύει, αλλά την ίδια στιγμή δεν κάνει το μεγάλο βήμα να αλλάξει τακτική φανερά και καθαρά, ελπίζοντας να κάνουν άλλοι τη δουλειά γι' αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι εκλογές αλλά η ανωριμότητα του πολιτικού της προσωπικού.