Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Να μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα.

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος για όσοι άκουσαν προσεκτικά την ομιλία του, την κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει στη χώρα, είπε μεταξύ άλλων ότι μπορούν να γίνουν πολλά σ’ αυτή τη χώρα. Το κυριότερο όμως ήταν η αναφορά του στην ανάγκη να αποκατασταθεί το πληγωμένο αίσθημα δικαίου που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο πολύ σκληρός και επώδυνος συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους πιστωτές αφήνει μια πικρή γεύση σε πολλούς. Το βασικό όμως είναι όπως έχει επισημανθεί πολλάκις ότι έδειξε ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Αυτό είναι το μείζον, αλλά από εκεί και πέρα για να υπάρξει κατανόηση για τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν από τη Βουλή απαιτείται άμεσα να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αδικίες.
Μόνο όταν ο πολίτης που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ επί πέντε χρόνια, δει στην πράξη και άμεσα, ότι αποκαθίσταται το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει και πιο θετικά την κυβέρνηση και ενδεχομένως θα περιορίσει και τα αρνητικά συναισθήματα για τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν.
Εξάλλου, όπως ανέφερε με ειλικρίνεια ο Αλ. Τσίπρας, δεν ευθύνονται οι ξένοι για όλα, αλλά ο μεγάλος αντίπαλος είναι εντός της χώρας. Φθάνει μόνο να τον προσδιορίσει με σαφήνεια το Μέγαρο Μαξίμου και να μην…«επιτεθεί» επί…«δικαίων και αδίκων».
Ο Πρωθυπουργός το είπε με σαφή τρόπο, ότι πρέπει να μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα. Μένει να το κάνει πράξη…για να σωθεί η πατρίδα, όρο που χρησιμοποίησε δυο φορές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Στο χέρι του είναι να τρέξει γρήγορα το νέο κυβερνητικό σχήμα, να δουλέψει, να εφαρμόσει όσα ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν και να διαψεύσει όσοι πιστεύουν πως δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα απορρέουν από τη συμφωνία.
Από τα αποτελέσματα θα κριθεί…Φθάνει μόνο να επικρατήσει αυτό που έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς: «δουλειά, δουλειά, δουλειά» για να μπει τάξη και να μην έχουμε αταξία.