Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Αυτές οι εκλογές διαφέρουν.

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να αποφασίζει ποιον και γιατί θα επιλέξει να ψηφίσει στην όποια εκλογική αναμέτρηση κληθεί να συμμετάσχει. Μόνο που η όποια επιλογή του συνεπάγεται και την αποδοχή ορισμένων συνεπειών, για τις οποίες δεν μπορεί να αιτιάται άλλους αν και όταν προκληθούν. Γιατί, καλώς ή κακώς, η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει και διαφορετικό διακύβευμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν για τον κάθε πολίτη ευκαιρία έκφρασης των πολιτικών του θέσεων σε σχέση όχι μόνο με τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης αλλά και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα. Στις 25 Μαΐου το εκλογικό σώμα θα επιλέξει ποιοι και ποιες θα το εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ταυτόχρονα θα στείλει και το μήνυμά του στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου.
Αλλά στις 18 και στις 25 Μαΐου θα ψηφίσουμε και για την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων. Κι αυτές οι εκλογές διαφέρουν. Οχι πως δεν εξακολουθεί να αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη να ψηφίσει όποιον θέλει, αλλά η πείρα έχει αποδείξει ότι η κομματική ταυτότητα δεν αποτελεί το ουσιαστικότερο κριτήριο για την επιλογή των καταλληλότερων να διοικήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.