Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Ποτέ δεν ξέρεις πώς και πότε θα υπάρξει έκρηξη.

Στη μακρά περίοδο της κρίσης, που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει, οι αντοχές εξαντλήθηκαν και η διάψευση των βαρύγδουπων υποσχέσεων μετέβαλε την απογοήτευση σε οργή και έπεται συνέχεια. Ακόμη χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε... παραίτηση και τέλμα που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς και πότε θα υπάρξει έκρηξη. Αν όμως οι συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, οι επιπτώσεις από το Προσφυγικό, που μόλις άρχισαν να γίνονται αισθητές, αποτελούν βόμβα στον κοινωνικό ιστό.
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα όχι μόνο δεν μπορεί να αντέξει αυτό το τσουνάμι που μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, αλλά ίσως αυτό αποτελέσει την αφορμή για διαλυτικά φαινόμενα. Δεν είναι ζήτημα αισθημάτων και οι Ελληνες που έχουν στο DNA τους την προσφυγιά στην πλειονότητά τους τρέφουν πράγματι τις καλύτερες διαθέσεις για τους απελπισμένους που βρέθηκαν στην πόρτα μας. Απλώς είναι θέμα αντοχής ενός τόπου, που στην πιο δύσκολη στιγμή του καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη ένα πρόβλημα που τον ξεπερνά σε δυνατότητες.
Αν μάλιστα η κυβέρνηση κάνει το λάθος και επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να ανταλλάξει μέρος των απαιτήσεων της αξιολόγησης με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θα πρόκειται για λάθος μέγα. Πέραν της ανηθικότητας μιας τέτοιας πολιτικής και των άμεσων συνεπειών από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα, δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι δανειστές δεν κάνουν εκπτώσεις διαρκείας.
Αν λόγου χάρη δεχθούν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα τις βρούμε μπροστά μας στην επόμενη φάση και ενδεχομένως με χειρότερους όρους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Οσο μάλιστα επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προγράμματος με αλλοπρόσαλλες επιλογές σε όλους τους τομείς τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση και θα διογκώνονται οι απαιτήσεις των δανειστών.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ενιαίο και αδιαίρετο και αλίμονο αν ξανακάνουμε το λάθος της επιλεκτικής πολιτικής αποδοχής του, όπως συνέβη πολλές φορές έναν χρόνο τώρα από την παρέα των χαβαλέδων που κυβερνά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο στρουθοκαμηλισμός και το κουκούλωμα των προβλημάτων απλώς τα πολλαπλασιάζει και καθιστά την επίλυσή τους ακόμη πιο δύσκολη. Η απόπειρα συμψηφισμού εν προκειμένω θα αποδειχθεί ολέθρια επιλογή.