Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγή ή εξαπάτηση;

Αλλαγή ή εξαπάτηση; Πριν από τις εκλογές ο λαός δήλωνε τη φιλοευρωπαϊκή του προτίμηση, την οποία επιβεβαίωναν ο κ. Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία. Με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δικαιολογείται η υποψία υφαρπαγής της ψήφου του λαού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυθεί σε διαγωνισμό πράξεων και δηλώσεων απορριπτικών προς καθετί το φιλοευρωπαϊκό.
Πολύ δύσκολα θα πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ότι θα ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή φιλοδυτική πολιτική. Ηταν η δήλωση Γιούνκερ «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη», η «φρίκη» από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και η εσπευσμένη άφιξή του, όπως και του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα. «Οι Ελληνες δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϊκοτάρει τις κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ψήφισε, όμως, ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ επικεφαλής του Πενταγώνου; Είχαμε υποψία ότι θα αλλάζαμε «στρατόπεδο» σε μια γεωπολιτική σύγκρουση που μας ξεπερνά; Είχαμε υποψιαστεί ότι ο διακηρυγμένος κρατιστής και «αντιευρωπαϊστής» θα ανελάμβανε την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» του τόπου; Υπήρχε έστω και ένδειξη ότι θα μας προκύψει υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς ή υπουργός Αμυνας ο κ. Καμμένος και ότι η καλύτερη μέθοδος να προωθήσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας την ημέρα του κρίσιμου Eurogroup είναι να έχουμε τον κ. Κοτζιά στη Ρωσία και τον κ. Λαφαζάνη στην Κίνα; Η Ελλάδα φαίνεται να αποκηρύσσει το ευρωπαϊκό της μέλλον. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν χώρες με μόνο κρατικές τράπεζες ή χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα μετείχαν και μετέχουν μεγάλες εταιρείες από χώρες που δεν θα ανεχθούν βίαιες αλλαγές στους όρους του «παιχνιδιού», όπως φάνηκε άμεσα από την αντίδραση της Cosco και της κινεζικής κυβέρνησης.
Η κατηγορία για υφαρπαγή της ψήφου είναι βαριά. Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και πολίτες που πίστεψαν τις διακηρύξεις του για προσήλωση στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Υπήρχαν πολλοί θυμωμένοι με τη συγκυβέρνηση, όχι γιατί ήταν «δεξιά», αλλά γιατί ήταν ανίκανη και δειλή. Τέλος, κάποιοι «έδωσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία για να απομακρύνουν την πολιτική αβεβαιότητα.
Ολα αυτά σεβαστά. Πώς όμως θα αντέξει η χώρα με αυτό το προσωπικό δεν μπορώ να φανταστώ. Οι δύο αυτές εβδομάδες θα μείνουν ιστορικές. Ποιοι θα κληθούν να γράψουν την Ιστορία δεν είναι σαφές. Ας είμαστε όλοι έτοιμοι.