Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Προσοχή στα «θα»


Επίσημα δεν έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο αλλά ανεπίσημα το ματς έχει αρχίσει. Και με τον τρόπο που αναμενόταν, φυσικά. Τυπικά όλοι εναντίον όλων, αλλά ουσιαστικά όλοι εναντίον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως δυναμικά. Με τις γνωστές και αναμενόμενες επικρίσεις του το κάθε κόμμα. Και με τις μεγαλόστομες ή μετριοπαθείς υποσχέσεις και διακηρύξεις του.
Ξέρω ότι για πολλούς, την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όλα αυτά αρκούν ή και περισσεύουν. Λίγο ή πολύ την επιλογή τους την έχουν κάνει. Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι. Οι αμφιταλαντευόμενοι, οι αναποφάσιστοι. Που ίσως να είναι και περισσότεροι απ' όσοι δείχνουν. Που περιμένουν, που συγκρίνουν, που συνεκτιμούν και που αρκετοί θα φτάσουν μέχρι και στην κάλπη σε κατάσταση αβεβαιότητας. Και που θέλουν ν' ακούσουν τι σκέφτονται οι δύο «μεγάλοι» κυρίως για την επόμενη μέρα.
Η βασική μετεκλογική πολιτική είναι δεδομένη: η τήρηση του Μνημονίου. Αλλά περιθώρια αλλαγών πάντα υπάρχουν. Για παράδειγμα και οι δύο διατείνονται ότι υπάρχουν αντιλαϊκά και υφεσιακά μέτρα που μπορούν ν' αντικατασταθούν με άλλα. Και λένε αλήθεια. Μπορεί να γίνει. Αλλά άλλο να μπορεί να γίνει κάτι και τελείως άλλο αν είναι σε θέση να το κάνει αυτός που το υπόσχεται.
Να λοιπόν λαμπρό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η επόμενη μέρα και τα αντίμετρα που έχει να προτείνει τόσο ο ένας όσο και ο άλλος. Για να κρίνουμε και να τα αξιολογήσουμε. Ιδιαίτερα τώρα που λόγω του νέου μνημονιακού στραπάτσου θα πρέπει να έχουμε πονηρέψει κάπως και να είμαστε πια σε θέση να ξεχωρίσουμε τα φύκια από τις μεταξωτές κορδέλες.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία δεν θα πάει χαμένη. Πως όταν θα βάζουμε κάτω τα όποια και όσα «θα», είτε δεξιά είτε αριστερά είναι αυτά, θα τα αξιολογούμε με βάση το αν και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα. Ούτε Ζάππεια ούτε Θεσσαλονίκες έχουν θέση σε κατα-στάσεις όπως αυτή την οποία βιώνουμε. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει λογικά τη διακυβέρνηση του τόπου έως το 2019. Ας φροντίσουμε να μην ξαναπιαστούμε κορόιδα. Η δημοκρατία αποδίδει μόνο όταν οι πολίτες είναι σοβαροί και υπεύθυνοι. Και παραείναι πολλά τα λάθη που έχουμε κάνει.