Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση είστε


Οτι είναι νέοι κι άμαθοι το καταλαβαίνω. Και ότι, καλώς ή κακώς, συνήθισαν στις αντιπολιτευτικές υπερβολές και στις ανέξοδες μεγαλοστομίες κι αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά εδώ και είκοσι μέρες είναι κυβέρνηση. Και τα όσα λένε οι κυβερνώντες έχουν άλλη βαρύτητα απ' όσα εκστομίζουν οι ομάδες διαμαρτυρίας και οι λαϊκιστές ηγέτες τους.
Χρόνια τώρα διασκεδάζω, για παράδειγμα, με όσα «αποκαλύπτει», «ανακαλύπτει» ή «εφευρίσκει» ο Π. Καμμένος. Και το ίδιο θα έκανα και με τις τελευταίες του φραστικές επιδόσεις αν δεν συνέβαινε να τις έχει κάνει με την ιδιότητα του υπουργού Aμυνας. Αυτονόητα γελοία είναι η απειλή προς την Ευρώπη ενός λαϊκιστή αρχηγού κόμματος της τάξης του 5% πως «θα το κάνουμε Κούγκι αν δεν πάρουμε ό,τι ζητάμε», αλλά δυστυχώς σοβαρότατη είναι όταν βγαίνει από τα χείλη του υπουργού Aμυνας.
Oπως επίσης της πλάκας είναι η πρόταση από τον φωνακλά αρχηγό μιας ασήμαντης μειοψηφίας προς τους Κυπρίους ν' αγοράσουν πολεμικά αεροπλάνα και να τα παρκάρουν στην Ελλάδα, αλλά η ίδια πρόταση από τα χείλη του υπουργού Αμυνας υποχρεώνει τον κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενο πολίτη να χάνει τον ύπνο του.
Κι εδώ είναι που διερωτώμαι τι κάνει ο άνθρωπος που καλώς ή κακώς έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας μια αποστολή η οποία θα καθορίσει για δεκαετίες το μέλλον του τόπου. Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί μερικά αυτονόητα πράγματα. Πως άλλο η σοβαρή διαπραγμάτευση και άλλο ο ψευτοτσαμπουκάς και η τρέλα. Και, το κυριότερο, ότι σ' αυτόν εμπιστεύτηκε τις τύχες του το 36,5% του ελληνικού λαού και σε κανέναν άλλον. Ούτε στον Βαρουφάκη που νόμισε ότι το Eurogroup είναι το αμφιθέατρό του, ούτε στον Σακελλαρίδη που βάλθηκε να διδάξει στον Σόιμπλε πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις, ούτε στον Καμμένο που την έχει δει μπουρλοτιέρης κι επαναστάτης.
Και κάτι ακόμη, κ. πρόεδρε. Καλές είναι οι πλατείες και οι λαοσυνάξεις, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι το «ωσαννά» από το «σταύρωσον αυτόν» απέχει μερικά μόνο εικοσιτετράωρα.