Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Για τον κίνδυνο πλημμύρων από ενδεχόμενη αύξηση της ροής στον ποταμό Άρδα ...


Για τον κίνδυνο πλημμύρων από ενδεχόμενη αύξηση της ροής στον ποταμό Άρδα (παραπόταμο του Έβρου), προειδοποίησαν οι βουλγαρικές αρχές τις αρμόδιες ελληνικές, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Όπως μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική ραδιοφωνία ΒΝΡ από την πόλη Κίρτζαλι, που έχει τεθεί από το μεσημέρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων συζητά ήδη τα μέτρα για την αντιμετώπιση πλημμύρων και άλλων σοβαρών προβλημάτων, που τυχόν προκύψουν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΒΝΡ Βάλια Απόστολοβα, το φράγμα Ιβάιλοβγκραντ κοντά στην ομώνυμη πόλη, δίπλα στα ελληνικά σύνορα, ξεχειλίζει από σήμερα. Σχεδόν γεμάτο είναι το φράγμα «Στουντέν Κλάντενετς», ενώ το Κίρτζαλι, το μεγαλύτερο από τα τρία φράγματα από το συγκρότημα στο βουλγαρικό τμήμα του Άρδα διαθέτει ακόμα ελεύθερο όγκο εννέα μέτρων μέχρι το ανώτερο όριο στάθμης.

Η ροή του Άρδα εξομαλύνθηκε, σήμερα, στο επίπεδο των φυσιολογικών για το χειμώνα 200 κ.μ./δευτερόλεπτο, αλλά είναι άγνωστο «τι μέλλει γενέσθαι», σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων.