Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Το πρόβλημα της επιβίωσης έχει πλέον καταστεί οξύτατο για αμέτρητες ελληνικές οικογένειες ,,,

Μάλιστα: φτάσαμε λοιπόν ήδη στην κατάσταση που ο κόσμος βγάζει τα χρυσαφικά και τα ασημικά των γιαγιάδων και των μανάδων απ’ τα συρτάρια και τις ντουλάπες και τρέχει να τα πουλήσει σε επιτήδειους για να ζήσει – όχι τα προσφάτως αποκτηθέντα, εκεί υπάρχει χρήμα και δεν είναι ανάγκη να πουληθούν… Από τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στην ουσία εκείνο που προκύπτει είναι ότι το φαινόμενο έχει λάβει πλέον μαζικές διαστάσεις. Τι θυμίζει; Ένα και μόνο θυμίζει και εκείνου αναδύει τη φοβερή δυσοσμία και την εφιαλτική μνήμη: τη σηπτική Μαύρη Αγορά.

Το πρόβλημα της επιβίωσης έχει πλέον καταστεί οξύτατο για αμέτρητες ελληνικές οικογένειες και κάθε μέρα που περνάει απλώνεται σε όλο και περισσότερες. Η ανέχεια και η ανασφάλεια απλώνονται ταχύτατα και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ίχνος αισιοδοξίας.

Η αγορά ακινήτων είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακόμα χειρότερο και από τα κοσμήματα ή τα ασημικά. Γιατί; Επειδή υπήρξε παραδοσιακά μια «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Επειδή κατέστη με τις δεκαετίες ο βασικός «αποταμιευτικός» μηχανισμός της ελληνικής κοινωνίας. Και επειδή σήμερα έχει πλήρως ισοπεδωθεί: είναι κυριολεκτικά νεκρή.