Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Στο τρένο ή στην αποβάθρα


Ως γεγονός ήταν διασκεδαστικό. Από τη μια ν' ακούς στην τηλεόραση τον Τσίπρα να διακηρύσσει αλαζονικά ότι «δεν θα συγκυβερνήσω μαζί με την τρόικα» κι από την άλλη να διαβάζεις στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ότι ο Ντράγκι διαμήνυσε πως «χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα μας επιτραπεί να επιβιβαστούμε στο τρένο της ανάπτυξης και ν' απολαύσουμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης».
Κι όλα αυτά δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και προσέλθουμε σε μια ψηφοφορία που οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι άνετος νικητής, αν όχι και θριαμβευτής, και πολλοί διατείνονται ότι όσο περνάνε οι ώρες τόσο η διαφορά θα μεγαλώνει. Μόνο που ο Ντράγκι δεν ψηφίζει στην Ελλάδα και οι αποφάσεις του δεν επηρεάζονται από τις επιλογές του ελληνικού λαού και τα όποια σχέδια του Τσίπρα και των συνεργα­τών του. Αυτός στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει κολλήσει.
Κι εδώ είναι που οι μεγαλοστομίες του υποψήφιου πρωθυπουργού αλλά και των συνεργατών του έχουν τόση αξία όση και το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένες. Γιατί μπορεί ακόμη και ο μετριοπαθής Σταθάκης να διατείνεται πως «δεν υπάρχει καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο, καμία συζήτηση», αλλά εκείνο που δεν αλλάζει είναι ένα και μόνο: περισσότερο από κάθε άλλη φορά το μέλλον της Ελλάδας είναι ταυτισμένο με την τρόικα, με το μνημόνιο και με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που αυτό θέτει.
Η πρώτη αντίδραση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επιεικώς απογοη­τευτική. Διαστρέβλωσε το γράμμα και το πνεύμα των ανακοινώσεων του Ντράγκι για να τις φέρει στα μέτρα του και στα μέτρα της πολιτι­κής του. Ηταν και ιδιοτελής η προσπά­θειά του. Αυτοπροβλήθηκε ως ο ηγέτης της προσπάθειας να χτυπηθεί η λιτότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ' όλη την Ευρώπη. Μόνο που ο ρόλος αυτός «κλείστηκε» ήδη από άλλον. Το σάλπισμα αλλά και τα όπλα για τον τερματισμό της λιτότητας δόθηκαν από τον Ντράγκι. Και το ερώτημα για μας είναι αν και κατά πόσο θ' ανεβούμε στο τρένο. Αγκαλιά πάντα με την τρόικα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας. Ή μένοντας υπερηφάνως στην αποβάθρα να του κουνάμε το μαντίλι.