Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εγκαταλείψει το σκάφος...

Η ιδεολογική και πολιτική αφυδάτωση σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές, μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στις σημερινές χειρότερες καταγραφές της εκλογικής του δύναμης. Το πολιτικό προσωπικό και οι φιλόδοξοι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένουν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κοινωνικές διεργασίες.


Το ένα εκατομμύριο άνεργοι και οι πρωτοφανείς πολιτικές λιτότητας στον κόσμο της εργασίας και της σύνταξης έχουν δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την παραδοσιακή του εκλογική βάση. Τριάμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, γεμάτοι από οργή και χωρίς ελπίδα για το μέλλον.

Το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Περιμένει το «μάννα εξ ουρανού». Αυτή τη φορά όμως δεν θα 'ρθει. Τα μανιφέστα και τα συμβόλαια του ΠΑΣΟΚ με τoν λαό τελείωσαν. Βέβαια, οι περαστικοί, οι πολιτικοί τουρίστες στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εγκαταλείψει το σκάφος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ξαναζωντανεύει με μανιφέστα και ηθικές, πατριωτικές κορόνες. Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα για να ξανακτίσει μαζί με την παραδοσιακή του βάση και τα ανήσυχα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα τη δημοκρατική παράταξη. Να ξανακτίσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα τη μικρομεσαία τάξη στη χώρα μας. Τα εγκαταλειμμένα χωράφια και οι δημόσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χορηγηθούν σε ανέργους και ακτήμονες. Για τη νέα γενιά να παρθούν άμεσα μέτρα για την κοινωνική και οικονομική ένταξή τους. Να κτίσουμε και πάλι γέφυρες με τους κοινωνικούς φορείς. Τα συνδικάτα και τις επαγγελματικές ενώσεις. Να παλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε ως υπ' αριθμόν ένα εθνικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Να δώσουμε δουλειά στο 1 εκατομμύριο ανέργους.

Ας γίνει κατανοητό σε όλους: Δεν υπάρχουν σωτήρες - δωρητές. Υπάρχουν μόνον δανειστές ...

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Το θετικό είναι ότι στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη των τριών αρχηγών. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους», υπογράμμισε ο κ. Λ. Παπαδήμος, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Παρά τις δεσμεύσεις, το ερώτημα όμως παραμένει. Οι αρχηγοί δεσμεύτηκαν, για ακόμη μια φορά. Πόσο όμως ικανό είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα στην πράξη να στηρίξει απερίφραστα την κυβέρνηση στη σκληρή μάχη που δίνει;..

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ειδωθεί και η γερμανική εισήγηση για τοποθέτηση «Επιτρόπου - τοποτηρητή». Πρόταση απαράδεκτη ασφαλώς. Εξίσου απαράδεκτο ωστόσο είναι το «εθνικό μας κρυφτούλι» με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεσμευθήκαμε έναντι της τρόικας και ουδέποτε εφαρμόσαμε. Και είμαστε υπόλογοι όχι μόνο έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά, πρωτίστως, έναντι του ίδιου του μέλλοντος της χώρας και της νέας γενιάς. Ενός μέλλοντος, που καταστρέφουμε στο όνομα μιας εφήμερης ευημερίας. Οσο δε αφορά το λεγόμενο Μνημόνιο, ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου έως την πρόσφατη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ισχυρές ομάδες των πολιτικών σχηματισμών που στηρίζουν την κυβέρνηση είτε υπονόμευαν τη συμφωνία κωλυσιεργώντας είτε ευθέως αμφισβητούσαν κρίσιμους όρους της.

Ας γίνει κατανοητό σε όλους: Δεν υπάρχουν σωτήρες - δωρητές. Υπάρχουν μόνον δανειστές που θέλουν να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους...