Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Και φυσικά, κανένας τους δεν κάνει αυτοκριτική για την καταστροφική διετία ...

Αναμφισβήτητα, η δραματική μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην εγκληματική διακυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία ήταν τόσο ισοπεδωτική, που ακύρωσε ακόμα και την ανάλογη κατατροφική πολιτική της πενταετίας Καραμανλή. Κανένας πια δεν τη θυμάται, παρ' ότι αποτέλεσε το ξεκίνημα για την αντίστροφη μέτρηση της χώρας προς τον γκρεμό.

Ωστόσο και η σημερινή εικόνα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αμέτοχη γι' αυτή την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα. Υπάρχει ένα κόμμα, ο αρχηγός του οποίου συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οργανώνει «υπουργικά συμβούλια» με τους δικούς του υπουργούς, μιλάει σε εκδηλώσεις και όλα δείχνουν πως το τελευταίο που σκέφτεται είναι να παραιτηθεί. Παρ' ότι το κόμμα του καταστρέφεται.

Οι υποψήφιοι δελφίνοι για την ηγεσία, επίσης δεν δείχνουν στάση ανάλογη μ' εκείνη που απαιτεί η κοινωνία. Συνωστίζονται στα μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να ενισχύσουν το προσωπικό τους προφίλ και κανένας από αυτούς δεν παρουσιάζει μια πειστική εναλλακτική πρόταση που θα διαχωρίζεται σαφώς και από αυτή της Ν.Δ. και από εκείνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά, κανένας τους δεν κάνει αυτοκριτική για την καταστροφική διετία στην οποία ήταν συμμέτοχοι...

Η φιλοδοξία είναι το τελευταίο καταφύγιο της αποτυχίας...

Αν ο Παπανδρέου καταφέρει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι απόδειξη ότι το θεωρεί οικογενειακή υπόθεση. Θα δικαιωθεί ο μεγαλοϋπουργός του που έλεγε ότι «ασκεί κληρονομικό δικαίωμα». Και γιατί να παραμείνει; Ικανοποίησε - συχνά κατ' απονομήν - όλες τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχει ένας πολιτικός. Το αποτέλεσμα της θητείας του στα υπουργεία, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην πρωθυπουργία, θα το κρίνει η Ιστορία. Αλλά ο κύκλος έκλεισε. Γιατί πρέπει να ανοίξει ένας καινούργιος με χειρότερες προϋποθέσεις;

Ως άνθρωπος ο Γιώργος μπορεί να έχει οποιαδήποτε ιδέα για τον εαυτό του. Ως πολιτικός να αξιολογεί όπως νομίζει τη διαδρομή του. Αλλά το εγχείρημα να επιδιώξει την παραμονή του μόνο σε κακό θα του βγει. Η ρεβάνς είναι κακή ιδέα. Οι φιρφιρίκοι του περιβάλλοντός του, όψιμοι στο ΠΑΣΟΚ και στα κοινά, που καλλιεργούν τέτοιες - και χειρότερες - φιλοδοξίες το κάνουν για πάρτη τους. Οχι για τον ίδιο. Γιατί στην πολιτική, έπειτα από ένα σημείο, ισχύει ό,τι έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Η φιλοδοξία είναι το τελευταίο καταφύγιο της αποτυχίας».