Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Η πολιτεία τούς διαθέτει αστυνομική προστασία .


Το πρόβλημα δεν είναι αν οι βουλευτές οπλοφορούν ή όχι μέσα στη Βουλή. Είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να οπλοφορούν. Η πολιτεία τούς διαθέτει αστυνομική προστασία και ποτέ έως τώρα δεν έγινε σε βάρος βουλευτή κάτι που θα δικαιολογούσε τη χρήση όπλου. Χώρια που η έκδοση μίας άδειας οπλοφορίας δεν καθιστά κάποιον ικανό να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα το δικαίωμα που του έχει εκχωρηθεί.
Κάτι, άλλωστε, που δεν ισχύει μόνο για βουλευτές, αλλά και για όποιους άλλους οπλοφορούν με άδεια της Αστυνομίας.  Έχουν πείσει ότι αρκεί η κατάλληλη γνωριμία για να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Και κανένας από τους δύο δεν είχε λόγο να οπλοφορεί. Τι το ήθελαν; Για να πουλούν μούρη. Για κανέναν άλλο λόγο.
Γι' αυτό ίσως να είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί γενικότερα το θέμα της οπλοφορίας. Σε μία χώρα όπου δεν έχουμε ξεκαθαρίσει αν και πότε μπορεί να χρησιμοποιεί όπλο ο αστυνομικός, είναι επιεικώς εξωφρενικό να κυκλοφορούν οπλισμένοι κάποιοι που λόγω της ιδιότητας ή των γνωριμιών τους μπορούν και διασφαλίζουν αυτό το «πλεονέκτημα». Και επικίνδυνο. Γιατί αν οι άδειες οπλοφορίας έχουν εκδοθεί με την ίδια επιπολαιότητα που διατίθενταν αστυνομικοί για προστασία κάποιων που δήθεν κινδύνευαν, χρειάζεται να πέσει ψαλίδι.