Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Και όμως, το κόμμα που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δείχνει αδύναμο...

Καμία, λογική, εξήγηση δεν μπορεί να βρεθεί στο ενδεχόμενο παραμονής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τι προτίθεται να κάνει το συγκεκριμένο κόμμα στις προσεχείς εκλογές; Να προτείνει στους ψηφοφόρους να εμπιστευθούν εκ νέου τον κ. Παπανδρέου σε μια νέα πρωθυπουργική θητεία; Το ενδεχόμενο φαντάζει εξωπραγματικό. Η ίδια η πρόταση είναι απλώς απερίγραπτα επικίνδυνη. Και όμως, το κόμμα που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δείχνει αδύναμο να προσαρμοστεί στις εξελίξεις.

Η Ιστορία, όταν μάλιστα οι εξελίξεις επιταχύνονται, δρα ως οδοστρωτήρας σε κάθε πολιτικό σχέδιο, ιδιαίτερα όταν αυτό στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, σε προσωπικές τακτικές. Το σχέδιο Παπανδρέου κατάρρευσε όταν έκανε το μοιραίο, ευτυχώς τελευταίο, λάθος. Ηταν ο τελευταίος του εκβιασμός. Απέτυχε, και τώρα βρέθηκε να εκβιάζεται ο ίδιος από τις εξελίξεις. Αφού όμως αποτελεί παραληρηματική υπόθεση η παραμονή Παπανδρέου στην προεδρία ΠΑΣΟΚ, κάποιος πρέπει να αναλάβει την καθοδήγηση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού προς τις εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι θύμα της καμπάνιας που υποδαύλισε εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή. Η τακτική της ομάδας Παπανδρέου ήταν ανεγκέφαλη, ανιστόρητη και δεν συγκρατήθηκε από κάποιον ελάχιστο ηθικό περιορισμό. Ποια είναι, τώρα, η «χειρότερη μεταπολεμική κυβέρνηση», όπως με επιμονή ρωτούσε ο κ. Παπανδρέου πριν αναλάβει;