Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Κάποτε οι πολιτευόμενοι στη χώρα μας θα πρέπει ν' αντιληφθούν ότι, αν μη τι άλλο, οφείλουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί ...

 Στις εκλογές του Ιουνίου κληθήκαμε να επιλέξουμε ποιοι θα διαχειριστούν τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους και δανειστές μας. Γνωρίζαμε μάλιστα τι ακριβώς θα σήμαινε η μία ή η άλλη επιλογή μας. Αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα τη ΝΔ θα είχαμε κυβερνητική συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Αν επιλέγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινούσαμε ένα ταξίδι προς το άγνωστο μια και ο Α. Τσίπρας δεν πρόσφερε -και εξακολουθεί να μην προσφέρει- βάσιμη προοπτική για σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν διαθέτει και δεν διαφαίνεται η δυνατότητα συνεργασιών που θα του εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πέντε μήνες μετά η διαπραγμάτευση, την οποία εκλέχθηκε ο Α. Σαμαράς να διεξάγει, συνεχίζεται. Οπωσδήποτε το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις εξαγγελθείσες προεκλογικά προθέσεις, αλλά σε μια διαπραγμάτευση είναι λογικό να συμβεί. Κάποιος αποδεικνύεται -ή είναι- ικανότερος ή ισχυρότερος του άλλου και προωθεί ή επιβάλλει τις θέσεις του.

Απέναντι σ' αυτά τα δεδομένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατάσσει το αίτημα για εκλογές, αλλά χωρίς να προβάλει έστω και ένα σοβαρό επιχείρημα. Η κυβέρνηση διατηρεί ανετότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να παρατηρείται καμιά σοβαρή μεταβολή στις διαθέσεις της κοινής γνώμης και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει να παρουσιάσει προοπτικές συμμαχίας με άλλους πολιτικούς χώρους. Η αναφορά στους Ανεξάρτητους Ελληνες αποδεικνύει την έκταση του σχετικού αδιεξόδου της.

Ετσι προβλήθηκε το γελοίο επιχείρημα περί «νωπής εντολής». Ως χαρακτηρισμός το «γελοίο» είναι επιεικέστατος. Κάποτε οι πολιτευόμενοι στη χώρα μας θα πρέπει ν' αντιληφθούν ότι, αν μη τι άλλο, οφείλουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί και να μην καταφεύγουν σε επιπόλαιες προτάσεις, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν τίποτα ουσιαστικότερο να υποστηρίξουν.

 Ένα από τα σοβαρά, υποτίθεται, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει σε μια τηλεοπτική εκπομπή ότι το πρόβλημα των μετεκλογικών συμμαχιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να λυθεί «μέσα από τις πολιτικές ανακατατάξεις που θ' αποφασίσει και θα τις επιβάλει με το εκλογικό αποτέλεσμα».

Είναι προφανές ότι εκείνο που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εκλογές διεξάγονται για ν' αποφασίσει ο λαός ποιοι θα διαχειριστούν τα προβλήματά του και όχι για να λύσει εκείνος τα δικά τους.