Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Παλιό μέτρο, νέες όμως οι επιπτώσεις.

Τη νάρκη των μέτρων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν και τώρα φθάνει ο λογαριασμός, πάτησαν αυτό το διάστημα παρά πολλοί πολίτες με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος. Πέρυσι είχαν καταργηθεί τα αφορολόγητα όρια στο εισόδημα, τώρα καταλαβαίνουν οι πολίτες τις επιπτώσεις του μέτρου. Παλιό μέτρο, νέες όμως οι  επιπτώσεις.

Η ανάγκη να αυξηθούν  τα έσοδα του Δημοσίου και η αδυναμία εντοπισμού  και πάταξης  της σοβαρής φοροδιαφυγής,  οδήγησαν σε τέτοιου είδους γενικευμένα μέτρα που διογκώνουν τη δυσφορία των πολιτών. Προφανώς τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις θα έχουμε και άλλες στο εγγύς μέλλον με το νέο φόρο στα ακίνητα και ποιος ξέρει τι άλλους φόρους.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί  την αξιολόγηση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο με αίσθηση των αντοχών της κοινωνίας.  Ταυτόχρονα πρέπει να βρει τρόπο να συνδυάσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος  με φορολογικές ελαφρύνσεις.  Διαφορετικά  τα περιθώρια χειρισμών θα εξαντληθούν και οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.