Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Δεν είναι κάτι εύκολο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά πρέπει να μπει μια τάξη.

Οι αποχωρήσεις υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδότησης κυρίως, που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν κενά και προβλήματα σε διάφορες Υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων θεωρούνται και Υπηρεσίες αιχμής.
Διότι δεν έφυγαν λίγοι. Φοβούμενοι μάλιστα τα 2,5 προηγούμενα χρόνια τις περικοπές στις συντάξεις έσπευσαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Αποτέλεσμα αυτού η δημιουργία κενών.
Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που μεταβαίνουν προς εξυπηρέτηση σε Υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Και δεν πρόκειται για κάποιο είδος λευκής απεργίας, αν και για ορισμένες περιπτώσεις ούτε αυτό αποκλείεται.
Κυρίως όμως πρόκειται για κενά που έχουν δημιουργηθεί και δεν έχουν αναπληρωθεί. Την ίδια όμως στιγμή υπάρχουν και Υπηρεσίες του Δημοσίου που εμφανίζουν υπερπληθώρα εργαζομένων. Εργαζομένων που δεν έχουν αντικείμενο ή που μπορούν να δικαιολογήσουν στο ελάχιστο την παρουσία τους.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να καθίσουν και να εκπονήσουν ένα σχέδιο εξορθολογισμού του Δημοσίου. Να βάλουν κάτω το δύσκολο αυτό παζλ και να συνθέσουν τα κομμάτια του ώστε επιτέλους να λειτουργήσει το σύστημα.
Να καλυφθούν κενά. Να μεταφερθούν εργαζόμενοι για παράδειγμα σε κάποιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ και να εξυπηρετηθούν και οι εργαζόμενοι και οι συναλλασσόμενοι . Να μεταφερθούν υπάλληλοι σε υπηρεσίες γραφείου της ΕΛ.ΑΣ. για να βγουν στους δρόμους οι αστυνομικοί.
Είναι βέβαιο πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να μεταταχθεί ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Είναι οι περιπτώσεις όπου απαιτείται μια κάποια εξειδίκευση. Ομως δεν είναι στο σύνολό τους έτσι οι Υπηρεσίες.
Αρα κάτι μπορεί να γίνει. Αφού απολύσεις δεν θα γίνουν και αποτελούν κόκκινη γραμμή και για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τότε μια… ανακατανομή ίσως βοηθούσε την κατάσταση.
Ειδικά σήμερα που το κράτος πρέπει να… τρέξει. Να τρέξει για να υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο ανάταξης της χώρας. Για να υλοποιήσει τον στόχο της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδυτών.
Δεν είναι κάτι εύκολο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά πρέπει να μπει μια τάξη.

Το μόνο που δεν πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση είναι να βγει η χώρα από το παιχνίδι.

Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο, κυρίως όμως η πολιτική ηγεσία, θέλει να προχωρήσει τις απαραίτητες αποφάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα όσο κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις.
Δείχνοντας στους εταίρους – δανειστές πως υπάρχει αποφασιστικότητα εκτιμούν πως θα είναι πιο προσιτή η επαναδιαπραγμάτευση όρων και η ελάφρυνση στην πορεία των μέτρων.
Το μόνο που δεν πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση είναι να βγει η χώρα από το παιχνίδι. Διότι στην περίπτωση αυτή χάνονται τα πάντα. Και κερδισμένοι είναι όσοι επιθυμούν και κυρίως όσοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
Βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα μέτρα που πρέπει να αποφασιστούν είναι σκληρά. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε προωθεί ταυτόχρονα, ή ίσως και ταχύτερα, τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Είναι δεδομένο πως τέτοιες ενέργειες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως υπάρχει μια δυναμική. Κυρίως δε πως υπάρχει πρόθεση να τεθούν τα πράγματα στη χώρα σε μια άλλη βάση.
Γνωρίζουν βέβαια οι κυβερνώντες πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι και περιμένουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να κατεβάσουν τον κόσμο στους δρόμους.
Μια τακτική ανάλογη με αυτή που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου ως αντιπολίτευση προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία. Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τι έγινε όταν η κυβέρνηση Καραμανλή επεδίωξε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ανάλογα θα είναι τα φαινόμενα. Ισως και σκληρότερα. Η οργάνωση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει. Εχουν μεταφερθεί εκεί συνδικαλιστές του παλαιού ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν τη… διαδικασία.
Ομως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν σε ολιγωρίες. Δεν υπάρχει χρόνος. Και αν κάνουν πίσω, τότε οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις θα «κολλήσουν». Και θα πρέπει να έρθουν και άλλα μέτρα.