Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Απροετοίμαστοι

Από φυσικού μου είμαι αισιόδοξος. Γι' αυτό και πιστεύω ότι τελικά δεν θα φτάσουμε σε ρήξη. Που κανένας δεν τη θέλει, άλλωστε. Αν και κανένας ?και ιδιαίτερα εμείς? δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να καταλήξει σε ευτυχέστερα αποτελέσματα το προχθεσινό Eurogroup. Δεν γίνεται να αφιερώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τέσσερις ώρες από τη ζωή τους και να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν στα διαδικαστικά.
Μας καίει και τους καίει το πρόβλημα. Και τα χρονικά όρια είναι πιεστικά. Αρα στην ουσία θα έπρεπε κυρίως να σταθούν και όχι να χάνουν την ώρα τους διαφωνώντας αν πρέπει να παραταθεί το παλιό πρόγραμμα ή να τροποποιηθεί ή να φτιαχτεί καινούργιο. Και πρώτοι εμείς έπρεπε να το κάνουμε. Δεν ήμασταν, όμως, προετοιμασμένοι.
Καλό θα είναι κάποιες ιδιαιτερότητες της επαφής με τους εταίρους να τις αντιληφθούν επιτέλους οι νέοι εκπρόσωποί μας. Δεν είναι φοιτητές για να ακούνε διαλέξεις του καθηγητή Βαρουφάκη και δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να αρκούνται σε αόριστες και γενικόλογες διαβεβαιώσεις για τα φοβερά και τρομερά που έχουν να γίνουν από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση. Τεχνοκράτες είναι οι άνθρωποι, τεχνοκρατική αντιμετώπιση δικαιούνται και αναμένουν.
Το έχω αναφέρει και σε προηγούμενο σημείωμα πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να υποβάλει στους εταίρους μας, την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας της, πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο αντικατάστασης του Μνημονίου. Και φυσικά είναι ασυγχώρητο που δεν φρόντισε να καλύψει στη συνέχεια την παράλειψή της. Αν πραγματικά πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας», καλό θα είναι να αποδεικνύουν έμπρακτα τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του ότι το εννοούν, φροντίζοντας να φέρονται ανάλογα.
Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε πάει καλά. Λειτουργούμε με την ψευδαίσθηση ότι η κατανόηση των εταίρων μας πρέπει να είναι ανεξάντλητη και να καλύπτει όλους τους τομείς των σχέσεών μας. Οσο ταχύτερα αποδεχθεί η κυβέρνηση ότι τα εκλογικά μας αποτελέσματα δεν προκαλούν υποχρεώσεις στους εταίρους μας και ότι όσο συμπαθείς κι αν είναι οι λαοσυνάξεις αφήνουν αδιάφορα τα ξένα Κοινοβούλια, τόσο ομαλότερη και αποδοτικότερη θα είναι η συνεργασία της μαζί τους.